Ramazan je mesec posta – Obvestilo za javnost Islamske skupnosti v RS ob začetku ramazana

V sredo, 17. junija 2015, se s sončnim zahodom začenja deveti mesec muslimanskega koledarja – ramazan, ki bo trajal 29 dni. Prvi dan posta je v četrtek, 18. junija 2015.

Muslimanski koledar sledi Luninim menam. Po tem koledarju je leto dolgo 354 ali 355 dni. Razdeljeno je na dvanajst neenakih mesecev, od katerih je deveti po vrsti ramazan. Leto je po muslimanskem koledarju približno deset dni krajše od Sončevega leta, na katerem temelji sodobni gregorijanski koledar. Posledično se vsi prazniki in mesec posta vsako leto premaknejo za deset dni naprej in se tako premikajo skozi vse letne čase. Trenutno so muslimani v letu 1436. Preselitev (hidžra) poslanca Muhammeda in muslimanov iz Meke v Medino leta 622 predstavlja začetek računanja časa pri muslimanih.

Post je najvišja stopnja pobožnosti. Je dokaz iskrenega verovanja brez licemerstva in dvoličnosti. Ob postu se pri vernikih razvije poseben občutek solidarnosti in dobrodelnosti. Napor, ki ga vernik vlaga v času posta in v imenu Boga, je znamenje njegove iskrenosti in predanosti Vzvišenemu Bogu. Post v mesecu ramazanu ne pomeni samo odrekanja hrani in pijači. Pomeni predvsem to, da se odrekamo strastem, slabim navadam in dobrinam. Post nas uči skromnosti in osvobaja občutka egoizma in ošabnosti. Spodbuja nas k predanosti in skesanosti ter tako krepi naše verovanje in prepričanje. Post človeka uči potrpežljivosti, kar je najboljši način za odrekanje slabim navadam, strastem in slabim dejanjem. Pomirjevalno deluje na živčevje, pomirja vznemirjenost in napetost, prinaša dobro počutje in predvsem duševno zadovoljstvo. Spodbudil naj bi razvoj plemenitih vrednot. Pravilen post spremljajo pozitivne misli, dobrodelnost, pomirjenost in druge plemenite vrednote. Mesec obveznega posta ima zelo močen socialno-vzgojni pomen. Egoizem se zamenja z dobrodelnostjo, ki je posebej poudarjena v času meseca posta. Ramazan pomeni tudi odličen odmor za človeški organizem.

Moto letošnjega ramazana je spodbujati vernike in vernice, da vztrajajo pri svojem verovanju.

Postiti se pomeni odrekati se hrani, pijači, kajenju, grdim besedam in mislim od zore do sončnega zahoda. Postijo se zdrave in svobodne osebe. Tisti, ki opravljajo težka fizična dela, otroci, bolni in potniki so posta oproščeni, vendar bodo dolžnost posta opravili, ko bodo izpolnili pogoje za opravljanje te dolžnosti.

Poleg posta je za mesec ramazan pomembno tudi to, da je Bog v tem mesecu poslancu Muhammedu začel razodevati Kur’an. Razodevanje je trajalo 23 let; trinajst let v Meki in deset let v Medini. V postnem času muslimani intenzivno berejo in razlagajo Kur’an. Večina vernikov v času meseca ramazana najmanj enkrat prebere Kur’an v celoti, saj branje Kur’ana kot Božje besede predstavlja bogoslužje oziroma dobro delo. Mukabela je izraz za glasno branje Kur’ana v džamiji. Tradicija mukabele seže v čas poslanca Muhammeda. Tako se v večini džamij po celem svetu, tudi v Sloveniji, pred zbranimi verniki naglas prebere Kur’an.

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je pripravila program, ki ga bo izvajala v osemnajstih mestih, in sicer v Ljubljani, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Sežani, Ajdovščini, Novi Gorici, Kopru, Izoli, Kočevju, Novem mestu, Krškem, Trbovljah, Celju, Velenju in Mariboru.

Mufti prof. dr. Nedžad Grabus bo skupaj s sodelavci obiskoval džemate ter z verniki, ki jih bo nagovoril in jim namenil primerne nasvete, sodeloval na iftarjih (večerja ob koncu posta). Letošnji ramazan je poseben, saj se intenzivno razvijajo dela na gradbišču Islamskega kulturnega centra.

Ramazan se konča v četrtek, 16. julija, s sončnim zahodom. Ramazanski bajram je v petek, 17. julija 2015.

Vsem vernikom in vernicam želimo vesel in srečen ramazan. Ramazan šerif mubarek olsun.