Tradicionalni prvi iftar – v prostorih mesdžida na Fužinah

V soboto, 28. junija 2014, je v Ljubljani v prostorih mesdžida (molilnice) na Fužinah organiziran skupni iftar (večerja ob koncu posta).

Muslimani v Sloveniji so ramazan vedno doživljali kakor poseben mesec in se zato nanj posebej pripravljali. Duhovno se izpopolnjujejo v mesecih in nočeh pred ramazanom, pripravljajo svoje domove, prav tako skupaj v džematu organizirajo različne akcije, od pospravljanja mesdžida do priprave prostorov za različne aktivnosti, ki potekajo v mesecu ramazanu.

Vse te priprave so bile uvod za organizacijo prvega iftarja, ki ga muslimani v Sloveniji, še posebej džemat Ljubljana, organizira že šesto leto zapored.

Kljub dolgemu in vročemu poletnemu dnevu, ko se muslimani postijo od zore do zahoda sonca, kar znese približno 18 ur, se na njihovih obrazih kaže posebno veselje. S tem kažejo posebno ljubezen do posta in Vzvišenega Gospodarja. Pogovori, srečanja, nova prijateljstva so prispevala k popolnemu zaključku prvega postnega dne.

Milost hrane, ki nam jo Vzvišeni daruje se začuti takrat, ko dolgo čakamo na njo. Požirki vode in okus dateljnov, ki so bili v skladu s sunnetom (prakso) Poslanca Muhammeda, a.s., prvi pokazatelji te milosti za ljudi, ki so se postili prvi dan. Ob vsem tem je v srcih in dušah prisotnih vernikov imel poseben pomen tudi ezan (klic k molitvi), ki je naznanjal konec posta. Največja hvaležnost Gospodarju se je poleg vsega tega pokazala z opravljeno molitvijo in sedždo (pri molitvi globok priklon, tako da se vernik s čelom in nosom dotika tal), kar predstavlja popolno predajo Gospodarju.

Zavedajoč se pomena besed Poslanca Muhammeda, a.s., da ”Kdor nahrani tistega, ki se posti, vsaj z eno hurmo, lahko pričakuje nagrado, ki jo ima tisti, ki se posti”, so člani džemata v organizaciji Izvršilnega odbora Ljubljana pripravili zadostne količine hrane različnih bosanskih jedi, sadja, zelenjave, peciva, s katerimi so prisotni verniki zaključili prvi dan posta.

Na iftarju sta bila prisotna tudi predstavnika Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, mufti dr. Nedžad Grabus in tajnik Nevzet Porić.

Posebne čestitke si zasluži Izvršilni odbor Ljubljana, ki vsako leto organizira tovrsten iftar, na katerem je prisotnih vedno več vernikov, ki se postijo in se z veseljem odzovejo vabilu na prvi iftar.