Svečanost ob lejletu-l-bedr v Ljubljani

V nedeljo, 13. julija 2014, je v džematu Ljubljana s primernim programom obeležena noč lejletu-l-bedr. To je noč, ki se praznuje kot noč zmage na Bitki, ki predstavlja spomin na 17. dan ramazana, leta 624. Takrat se je na gori Bedr blizu Medine zgodila prva bitka v zgodovini islama in predstavlja eno izmed največjih zmag v zgodovini islama.

 bedr 4

Pred teravijo (nočna molitev ob ramazanu) je imam Senad Karišik povedal nekaj besed in prisotne spomnil na bitko na Bedru ter jih seznanil o pogojih, v katerih se je bitka odvijala. Poudaril je, da ta bitka jasno kaže na to, da ramazan ni samo mesec posta in bogoslužja. To je mesec boja s samim seboj in z vsemi drugimi izzivi, s katerimi se vsakodnevno soočamo.

Po teraviji so program izvajali učenci mekteba v Ljubljani in mektebski zbor. Prisotni so bili navdušeni nad programom in ilahijami (pobožne pesmi), ki jih je izvajal zbor. Učenci mekteba vedno pogosteje nastopajo in sodelujejo pri aktivnostih džemata, ta uspeh učencev pa predstavlja njihov osebni Bedr, ki se z njihovim duhom in idejami nadaljuje skozi celotno muslimansko zgodovino in življenja muslimanov v individualnem in skupinskem smislu.

bedr 1

Na koncu programa je opravljen še nafila namaz (prostovoljna molitev) in molitev Vzvišenemu Allahu, da spusti svojo milost pri gradnji džamije v Ljubljani.