Obisk Islamskega kulturnega centra na Reki

Članice Ženskega združenja Zemzem so sedmi dan meseca ramazana obiskale Islamski center na Reki. Ramazan je čas in priložnost, da posebne trenutke ramazana in iftarja (večerje ob koncu posta) doživimo tudi zunaj svojih domov in podoživimo slast ramazanskega časa tudi v drugem okolju in z drugimi osebami.

Sprejele so nas muallime Islamskega centra Reka in nam razkazale center, od molitvenega do kulturno-izobraževalnega dela. V dvorani Islamskega centra nam je v imenu gostitelja zaželel dobrodošlico  Hidajet ef. Hasanović in nam v kratkem predstavil zgodbo začetka gradnje Islamskega centra Rijeka. Sledil je ogled kratkega filma.

rijeka-zemzem 035_prikazna2

Obisk Islamskega centra Reka je bil načrtovan že prej, saj si ga mnoge članice, ki so bile prisotne na otvoritvi, zaradi prevelike gneče niso uspele ogledati. Po drugi strani pa imamo muslimani v Sloveniji in na Reki zelo podobno usodo in zgodovinsko ozadje glede gradnje džamije, vendar z vsake strani z določenimi prednostmi in pomanjkljivostmi. Islamski center v Ljubljani bo večji in bo imel bolj reprezentativno vlogo, glede na to da bo prvi (po letu 1916, ko je porušena džamija v Logu pod Mangartom) na slovenskem ozemlju. Na Hrvaškem je to le drugi verski objekt za Islamskim centrom v Zagrebu. V določeni meri smo dobile predstavo o delovanju centra takšne vrste ter v pogovoru in kasnejšem druženju s članicami ženskega združenja v Reki delile izkušnje in izzive, ki jih takšen kompleksen objekt prinaša.  V vsakem primeru smo se domov vrnile s še večjo željo in pričakovanji po čimprejšnji izgradnji džamije v Ljubljani.

Imamom, muallimam in članicam ženskega združenja v Reki se iskreno zahvaljujemo za sprejem in prijetno ramazansko druženje, ki so ga organizirali.

Kratka predstavitev Islamskega centra v Reki

Prostor Islamskega centra na Reki ima obliko šestih kupol in je delo znanega hrvaškega akademskega kiparja, pokojnega Dušana Džamonje. S svojo obliko, materialom ter infrastrukturo se ujema z mediteranskim podnebjem. Kupole so oblikovane tako, da deli stekla, ki so vgrajeni,  prepuščajo žarke svetlobe v notranji prostor džamije in tako predstavljajo ”prelivanje” svetlobe, kar simbolno predstavlja pretakanje vode skozi sončne žarke, saj sta voda in svetloba pomembna elementa znotraj islamske tradicije.

rijeka-zemzem 017_prikazna

Objekt ima versko, kulturno in izobraževalno dimenzijo. Celotna površina objekta je 3074,4 m2. Zaprti prostor je velik  3612,2 m2. Najviša točka na objektu je minaret, ki je visok 23 m, in je umeščen desno od vhoda v džamijo, na prostranem kamnitem platoju. Plato Islamskega centra Reka krasi prelep razgled na Jadransko morje

Islamski kulturni center v Reki se je gradil tri leta (od 2010 do 2013).