Muftijev prispevek v oddaji Televizije Al-Jazeera »Kako ohraniti zdravo islamsko kulturo«

Med 5. in 6. julijem 2014 poteka v Katarju pod pokroviteljstvom Ministrstva za vakufe Države Katar mednarodna konferenca »Kako ohraniti zdravo islamsko kulturo«.

V sklopu konference je na televiziji Al-Jazeera potekala oddaja, v kateri je sodeloval minister vakufov Nj. Eksc. Dr. Gaith bin Mobarak Al-Kuwari in drugi. Mufti dr. Nedžad Grabus je s svojim prispevkom in vključitvijo v program sodeloval pri oddaji. Med drugim je povedal:

photo 2 (2)»Es-selamu alejkum gledalcem. Dovolite, da najprej izrazim svojo zahvalo za dobro, ki ga Država Katar podarja muslimanom v Sloveniji ob izgradnji Islamskega kulturnega centra v Ljubljani, posebej pa katarskemu Emirju.

V svetu globalnih komunikacij in dramatičnih sprememb v svetu ostaja velik izziv, kako ohraniti bistvo islamske identitete in jo prenesti na generacije, ki bodo sposobne polno živeti v duhu islama in biti hkrati prepričane, da sta islamska kultura in civilizacija jamstvo za ohranjanje največjih človeških in civilizacijskih vrednot. Zato je vloga učenjakov in poznavalcev islama zelo pomembna, saj razlaga, definira in strateško vodi do idej, na katerih je zasnovan naš pogled na svet in odnos do sveta. Danes se z islamom in islamskimi idejami pogosto manipulira. Vloga učenjakov in poznavalcev islama je, da poišče srednjo pot, ki jo je priporočil tudi Poslanec: »Hajru-l-umuri evsatuha«. V virih islama je prisoten močen potencial za novo energijo, ki lahko okrepi našo civilizacijo. Ena izmed pomanjkljivosti je poznavanje aktualnega stanja, v katerem živijo muslimani, v muslimanskih državah ampak tudi kot avtohotne in nove manjšine. Nezadostno poznavanje resničnosti in pogojev, v katerih živijo muslimani, zavira muslimane pri iskanju ustreznih odgovorov na vprašanja, kako okrepiti islamsko identiteto, ki se bo lahko vključila in sprejela vse, kar je dobrega ter tako naredila življenje muslimanov dinamično i prosperitetno. Zgodovinske izkušnje in dejstva so pomembna, a niso bistvenega pomena pri soočanju s sektaškimi idejami med muslimani. Močni posamezniki lahko tvorijo močno skupnost. Na koncu, ideje dr. Gajs Mubaraka el-Kuwarija, ministra vakufov in islamskih zadev Države Katar, so odličen temelj za nadaljnje razvijanje in konkretiziranje ideje o tej temi.«

Celotno oddajo si lahko ogledate na tej povezavi.

Muftijev prispevek je med 15. in 19. minuto oddaje.