Mufti Grabus na obisku pri županu Trsta

V četrtek, 10. junija 2014, je mufti dr. Nedžad Grabus v spremstvu tajnika Nevzeta Porića obiskal župana Trsta gospoda Roberta Cosolinija. Obiskala sta tudi podpredsednika deželnega sveta Furlanije gospoda Igorja Gabrovca in nadškofa Trsta Giampola Crepaldija. To je prvi uradni obisk muslimanskega verodostojnika pri županu Trsta in nadškofiji v Trstu.

Trst4Razloga za obisk sta bila dva. Prvi razlog je mufti dr. Nedžad Grabus predstavil tako, da je sogovornike spomnil na to, da letos mineva sto let od začetka prve svetovne vojne. Na območju Slovenije in Italije, posebej na območjih blizu meje, so potekali hudi boji med Avstro-ogrsko monarhijo in Italijo. Precej vojakov iz Bosne in Hercegovine se je borilo na strani Avstro-ogrskega cesarstva. Med velikim številom žrtev najdemo tudi več tisoč Bošnjakov. Pokopani so na različnih lokacijah. V bližini Trsta je vojaško pokpališče, na katerem je pokopanih blizu sto Bošnjakov. Na njihovih grobovih si simboli krščanstva, kljub temu da so bili muslimani, kar dokazujejo njihova imena in priimki. Mufti dr. Nedžad Grabus je prosil župana Cosolinija, da mu pojasni postopek, s pomočjo katerega se lahko zamenjajo simboli na grobovih padlih Bošnjakov med prvo svetovno vojno. Prav ta problem se je predstavil tudi podpredsedniku deželnega sveta Furlanije gospodu Gabrovcu.

Na srečanju z nadškofom se je govorilo o več temah. Nadškof Crepaldi je bil v Vatikanu 15 let zadolžen za medreligijski dialog in ima veliko izkušenj na tem področju. Zato je bil pogovor med nadškofom Crepaldijem in muftijem Grabusom precej zanimiv, ko sta se dotaknila velikih svetovnih vprašanj, medreligijskega dialoga in sožitja v Evropi in muslimanskem svetu. Izrazila sta sočutje in skrb glede dogajanj v Palestini in v drugih delih sveta, kjer so žrtve ljudje in verske manjšine. Del srečanja sta posvetila tudi pogovoru o 11. juliju in genocidu nad Bošnjaki v Srebrenici.

Trst1Drugi razlog obiska v Trstu je možnost in potreba po organiziranju delovanja Islamske skupnosti v Trstu. Po neuradnih podatkih v Trstu in okolici živi okrog šest tisoč Bošnjakov. Islamska skupnost v Sloveniji deluje na področjih Nove Gorice, Sežane in Kopra. Džemata IS v Novi Gorici in Sežani sta precej blizu meje. Zato postaja organizacija delovanja džemata v Trstu že potreba. Mufti Grabus je tako izpostavil potrebo po organizaciji džemata za Bošnjake. IS v Sloveniji se bo trudila, da dolgoročno reši to težavo in organizira delovanje džemata, ki bi bilo pod oblastjo Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. Uradnike v Trstu je zaprosil za pomoč pri iskanju primernega prostora za bošnjaški džemat. Podpredsednik deželnega sveta gospod Igor Gabrovec je pokazal veliko zanimanje pri reševanju te težave. Sam je član slovenske skupnosti v Trstu, ki razpolaga z imetjem, primernim za to vrsto dejavnosti. Muftiju Grabusu je obljubil, da se bo posebej posvetil temu vprašanju.

Posebej se zahvaljujemo dr. Šemsi Osmanoviću, Bošnjaku, ki je po poreklu iz Srebrenice, a je srednje, dodiplomsko in podiplomsko šolanje zaključil v Trstu. Trenutno ne zaposlen kot asistent na Univerzi v Trstu. Dr. Osmanović je organiziral srečanje muftija Grabusa z uradniki iz Trsta, za kar smo mu posebej hvaležni. On je oseba, ki se leta ukvarja z bošnjaškim vprašanjem v Trstu, uradniki v njemu vidijo osebo, s katero se lahko pogovarjajo o takšnih in drugačnih vprašanjih.