Še eno uspešno mektebsko leto v džematu Ljubljana

V nedeljo, 1. junija 2014, je v Ljubljani ob zaključku mektebskega leta potekala prireditev ”Dan mekteba džemata Ljubljana”, ki je namenjena učencem mekteba in njihovim staršem, kot tudi vsem ostalim otrokom, ki se nam želijo pridružiti pri mektebu. Prireditev organiziramo že tretjič zapored. Cilj prireditve je predstavitev mekteba in mektebskega pouka, hkrati je to tudi priložnost, da se nagradijo najboljši učenci v mektebu.

20140601_141351Prireditev se je začela s skupnim programom, v katerem so mektebski učenci predstavili del tistega, kar so se naučili v mektebskem letu, in interesne dejavnosti, ki so se izvajale ob mektebskem pouku. Izvajanje ilahij in kasid (pobožnih pesmi) in učenje/recitiranje Kur’ana sta na obraze zbranih staršev in gostov privabila vidno zadovoljstvo. Osrednji del programa je predstavljala gledališka igra z naslovom ”Ćaba”, ki jo je po resničnem dogodku napisal književnik Isnam Taljić. Drama govori o dedku Muhammeda, a.s., Abdulmutallibu, in Ebrehi, namestniku Jemena, ki je želel s sloni porušiti Ka’bo, o čemer govori tudi Allah, dž.š., v Kur’anski suri (poglavju) Fil (Slon). Predstavo je skupaj z mektebskimi učenci pripravil imam Senad Karišik.

V mektebskem letu 2013/2014 se je kolektiv muallimov (veroučiteljev) odločil, da nagradi učence za prisotnost. Priznanje so prejeli tisti, ki so bili najbolj redni na mektebskem pouku čez celo leto. Poleg najbolj rednih učencev so priznanje prejeli tudi tisti, ki so se med letom naučili največ Kur’anskih sur na pamet. Učenci, ki so prijeli priznanja za najbolj redno udeležbo pri mektebskem pouku, so: Edina Hegić, Omar Hodžić, Tajra Karaosmanović, Ahsen Alešević, Amila Grošić, Daut Korač, Džan Merdanović, Fatima Islami, Hana Bašanović in Hana Eminić.

20140601_133949

Učenci, ki so prijeli priznanje za največ naučenih Kur’anskih sur na pamet (hifz), so: Ajdin Mešinović, Din Handanović, Halima Porić, Hana Alešević, Hana Bajrektarević, Ela Hušidić, Iman Bužimkić, Merisa Amet, Adnan Muratović, Amina Rekić, Anesa Šabić, Dženisa Kovačević, Elnur Smajić, Ena Hadžiahmetović, Muhamed Nikočević, Semir Begić, Sumeja Isić, Safaudin Pajalić in Safaudina Pajalić.

20140601_133908

Po programu je sledil zabavni del, ki je bil namenjen najmlajšim učencem mekteba, pa tudi ostalim otrokom. Vsi otroci so bili navdušeni nad napihljivimi igrali, ki so popestrili celotno prireditev. Za starejše učence je ob tej priložnosti organizirana tematska delavnica na temo ”Poroka v islamu”, ki jo je vodil Nevres Mustafić, imam iz Kopra.

Imam Senad Karišik in muallima Ela Porić sta prisotne spoznala z najpomembnejšimi segmenti dela v mektebu. Poudarjeno je dejstvo, da zanimanje za mekteb raste, kar dokazuje 535 vpisanih otrok v letošnjem letu. Otroci so bili razdeljeni v naslednje skupine:

Predšolska skupina (otroci stari 5 let) – muallima Ela Porić.

Prva skupina − (1. in 2. razred OŠ) – muallima Ela Porić.

Druga skupina − (3. in 4. razred OŠ) – muallima Sumeja Fidani in imam Ifet Suljić.

Tretja skupina − (5. razred OŠ) – imam Senad Karišik.

Četrta skupina − (6. in 7. razred OŠ) – imam Senad Karišik.

Peta skupina − (8. in 9. razred OŠ) – imam Špendi Fidani.

Šesta skupina − (srednja šola) – imam Špendi Fidani.

Sedma skupina − (kombinirana skupina v Kamniku) – imama Senad Karišik in Špendi Fidani.

Za mektebske učence smo letos organizirali veliko aktivnosti, med katerimi poudarjamo naslednje:

  • Obeležitev novega hidžretskega leta in podelitev daril za otroke.
  • Program ob rojstvu Muhammeda, a.s.
  • Mektebski iftar v mesecu ramazanu.
  • Projekt humanosti z mektebskimi otroki.
  • Otroci mekteba gradijo džamijo v Ljubljani.
  • Različne kreativne in video delavnice ipd.

V imenu Mešihata Islamske skupnosti v Sloveniji je prisotne pozdravil Nevzet Porić, ki je izrazil zadovoljstvo nad rezultati in poudaril dejstvo, da je skupinsko delo tisto, ki vodi k dobrim rezultatom.

Za uspešno in nemoteno delo med mektebskim letom ter za vztrajnost se zahvaljujemo predvsem staršem, saj so ponovno dokazali, da sledijo priporočilo poslanca Muhammeda, a.s., ki pravi: ”Najvrednejša stvar, ki jo lahko zapustite svojemu otroku, je lepa vzgoja”. Osnovni cilj mektebskega pouka je prav lepa islamska vzgoja.

Zahvaljujemo se tudi Izvršnemu odboru Islamske skupnosti Ljubljana kot tudi Ženskemu združenju Zemzem, ki sta celo leto delala na tem, da priskrbita pogoje za normalen potek mektebskega pouka, predvsem sta se trudila, da bi bili prostori mekteba vedno čisti in urejeni.

Zahvalo dolgujemo tudi kolektivu muallimov, ki je deloval v letošnjem mektebskem letu, in sicer Eli Porić, Sumeji Fidani, Špendiju Fidaniju, Senadu Karišiku, Ifetu Suljiću in Izudini Karišik, ki so na prvo mesto postavili mekteb, kot prioritetno polje skupnega delovanja.

Posebno zahvalo dolgujemo muftiju dr. Nedžadu Grabusu za podporo pri delu, prav tako se mu zahvaljujemo za vse predloge, ki jih je ponudil za kakovostno in funkcionalno delovanje mekteba.

Vse otroke, ki se nam želijo pridružiti v naslednjem mektebskem letu, vabimo, da se nam 6. in 7. septembra 2014 pridružijo na vpisu. O vseh ostalih podrobnostih glede vpisa vas bomo sproti in pravočasno obveščali na spletni strani Islamske skupnosti.

pripravil: Senad Karišik