Praznovanje blagoslovljene noči z mevludom v Ljubljani

V nedeljo, 25. maja 2014, je v Ljubljani organizirana svečanost, katere povod je bil blagoslovljena noč lejletu-l-miradž. To je noč, o kateri govorita Kur’an in hadis. Lejletu-l- miradž prikazuje dva dogodka, in sicer Isra (nočno potovanje od Meke do Kudsa v Jeruzalemu) in Mi’radž (povzdignjenje Božjega poslanca v visoke nebesne sfere do Sidretul-muntehaja). Muslimani po celem svetu praznujejo to noč kot eno izmed največjih mu’džiz Božjega poslanca Muhammeda, a.s.

IMG_3084Mevlud in program so izvajali imami Medžlisa Sarajevo: Salih Meštrovac, Šerif Delić, Miralem Babajić, Hazim Lepir in Edin Hamzakadić. S svojimi glasovi so vzdušje popestrile članice zbora Alhambra iz džemata Ljubljana.

Svečanosti se je udeležil tudi Mufti dr. Nedžad Grabus, ki je na začetku pozdravil in zaželel dobrodošlico delegaciji iz Združenih arabskih emiratov, ki so obiskali Islamsko skupnost v RS. Po uvodnih besedah je sledilo recitiranje mevluda in pobožnih pesmi o Miradžu. Na koncu je Mufti dr. Nedžad Grabus posvetil nekaj besed prisotnim vernikom. Na svečanosti so bili prisotni tudi imami iz vseh džematov v Sloveniji.

Posebej se zahvaljujemo izvršnemu odboru džemata Ljubljana, ljubljanskemu imamu in aktivnim članom džemata, ki so pomagali pri organizaciji te svečanosti. Kako pomembna je bila svečanost pa priča podatek o tem, da se je je udeležilo veliko članov ljubljanskega džemata, kot tudi drugih džematov v Sloveniji.