buz_im kroz vrijeme12 large

V LJUBLJANI PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA ”Bužim kroz vrijeme”

V organizaciji zavoda Averroes in v sodelovanju z Islamsko skupnostjo ter Združenjem mladih Bužim je v petek, 6. decembra 2013, v dvorani Averroes organizirana predstavitev monografije ”Bužim kroz vrijeme”. Predstavitev je pritegnila veliko zainteresirancev in seveda tudi tistih, katerim je Bužim oziroma Bosanska Krajina rodno mesto.

 

Po uvodnem pozdravu direktorja Zavoda Averroes Nevzeta Porića je besedo prevzel en od prisotnih avtorjev monografije Amir Sijamhodžić, ki je monografijo pripravil z Adnanom Softićem, ter predstavil knjigo, motive in sam namen izdaje. Svoj pogled je predstavil tudi prof. Haris Suljadžić, na koncu je besede hvale in ponosa izrazil tudi likovni umetnik Sead Emrić, promotor knjige.

buz_im kroz vrijeme12 large

Zbrane sta pozdravila tudi župan mestne občine Bužim, g. Agan Bunić, in mufti dr. Nedžad Grabus.

buz_im kroz vrijeme5 large buz_im kroz vrijeme4 large

mufti dr. Nedžad Grabus                                                       župan Agan Bunić

Vsi so se strinjali, da je monografija velik prispevek, saj na svojih 315 straneh ponuja številne informacije o razvoju Bužima z različnih področjih (zgodovina, prebivalstvo, naselja občine Bužim, poljedeljstvo, dediščina, šolstvo, zdravstvo, kultura, šport in mladi, versko življenje itd.). Monografija vsebuje veliko število fotografij in dokumentov, kar daje monografiji še posebno avtentičnost. Po besedah promotorjev sta avtorja obiskala zgodovinske arhive v Sarajevu, Zagrebu in Beogradu, kjer sta iskala vse informacije, ki bi jih lahko uvrstila v monografijo. To vsekakor veliko govori o tem, kako predano in odgovorno sta dve leti delala na pripravi prve monografije o Bužimu. Monografija Bužim kroz vrijeme, kateri lahko zavida mnogo katera občina, je oblikovana na sodoben način in tako je postala priča o zgodovini mesta, naroda, kulture na določenem področju.

buz_im kroz vrijeme3 large

Iz recenzije mr. Muharema Omerdića lahko preberemo, da ”knjiga Bužim kroz vrijeme prinaša komponirano monografijo o življenju ponosnega in herojskega mesta …”. Ostali dve recenziji podpisujeta dve eminentni imeni bosanske znanosti, doc. dr. Bisera Turković in prof. dr. Nevzet Veladžić.

buz_im kroz vrijeme7 large