maribor_7_12_3

SLOVESNOST OB DNEVU DŽEMATA MARIBOR

V soboto, 07.12.2013, je v Mariboru potekala slovesnost ob Dnevu džemata Maribor. Slovesnosti so se udeležili številni gostje, imami, člani Mešihata IS, člani Zbora IS, predsedniki in člani Odborov, člani džemata Maribor in drugi.

 

Ob začetku slovesnosti, ki je potekala v dvorani Union, je po recitiranju odlomka iz Kur’ana imama Zinaid ef. Mahmutagića, prisotne nagovoril dolgoletni imam v džematu Maribor, muftijev namestnik Ibrahim ef. Malanović. Spomnil je na začetke delovanja džemata Maribor in omenil aktiviste, ki niso obžalovali časa, niti materialnih sredstev, v želji, da se džemat razvija in ostane mlajšim generacijam. Pudaril je da so muslimani in muslimanke, na čelu s predsednikom odbora, h. Hilmo Avdićem, še posebej zahvalni muftiju dr. Nedžadu Grabusu, ker jim je pomagal v realizaciji nakupa dveh objektov, ki se nahajajo tik ob mesdžidu.

maribor_7_12_1

Po nagovoru namestnika muftija sta moderatorja večera, učenca mariborskega mekteba, Fatma Aziri Užmah in Muhamed Turkanović, ki sta bila oblečena v narodne noše, najavila zbor imamov IS, ki so s prelepim izvajanjem ilahij navdušili vseh tisoč prisotnih v dvorani Union. V nadaljevanju so prisotni uživali v izvajanju duhovnih pesmi zbora Arabeske iz Zagreba, ki so že drugič v Mariboru in slovijo za eden najboljših ženskih zborov v regiji in tudi širše, kar so tudi ta večer dokazale.

maribor_7_12_5

Z izvedbo ilahije so se prisotnim predstavile tudi članice zbora mekteba Maribor. Na albanskem jeziku pa je prisotnim ilahijo interpretiral Jeton Berisha.

maribor_7_12_4

Na koncu je prisotne nagovoril Nevzet ef. Porić, tajnik Mešihata kot odposlanec muftija dr. Nedžada Grabusa, ki se zaradi nujnih obveznosti ni udeležil slovesnosti. Tajnik je v svojem nagovoru spomnil na nekatra dejstva, ki so v preteklih dvajsetih letih zaznamovali delovanje džemata Maribor. V nadaljevanju je spregovoril nekaj besed o misiji, ki jo kot verniki opravljamo. Spomnil je na dosežke džemata Maribor v preteklem obdobju kar ga uvršča med bolj razvite džemate V Sloveniji. Nevzet ef. je svoj nagovor zaključil s čestitko muslimanom v Mariboru ob dnevu džemata. Zaprosil je prisotne, da se z El-Fatiho (molitvijo) spomnijo vseh aktivistov džemata Maribor, ki niso več med živimi.

maribor_7_12_2

Slovesnost v Mariboru je bila razdeljena na dva dela, na verski in kulturni program. Z nagovorom odposlanca muftija se je zaključil verski program, nakar je sledil kulturni program pod pokroviteljstvom Ženskega združenja Kewser iz Maribora.

Ob tej priložnosti se v imenu džemata Maribor zahvaljujemo imamom in gostom, ki so s svojo prisotnostjo polepšali našo slovesnost ob Dnevu džemata Maribor.

Zinaid Mahmutagić