bec_grabus

MUFTI DR. NEDŽAD GRABUS IZBRAN ZA PODPREDSEDNIKA SVETOVNE KONFERENCE RELIGIJ ZA MIR (WCRP)

Generalna skupščina Svetovne konference religij za mir (WCRP), ki je potekala od 20. do 22. novembra 2013 na Dunaju, je muftija dr. Nedžada Grabus izbrala za podpredsednika Svetovne konference religij za mir. Predhodni podpredsednik, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, je s položaja podpredsednika postavljen na položaj častnega predsednika Svetovne konference religij za mir (WCRP).

Tema zasedanja Generalne skupščine Svetovne konference religij za mir je bila ”zaželeti dobrodošlico drugemu”. Zbranih je bilo okoli šeststo udeležencev z vseh koncev sveta. Med zbranimi so bili bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, sarajevski mufti Husein ef. Smajić in glavni imam Islamske skupnosti Bošnjakov Norveške Senaid ef. Kobilica. Svetovna koferenca religij za mir je največja platforma okoli katere se zbirajo in srečujejo vse večje verske skupnosti sveta. Sedež Konference je v New Yorku, izpostava za Evropo je Evropsko združenje verskih voditeljev, kjer je nekdanji reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić komoderator in glavni imam Islamske skupnosti Bošnjakov na Norveškem Senaid ef. Kobilica pa svetovalec v Združenju.

bec_grabus

Zasedanje na Dunaju je predstavljalo volilno skupščino. Vsakih pet let se voli Izvršni odbor Svetovne konference religij za mir. Glavni imam Islamske skupnosti Bošnjakov na Norveškem Senaid ef. Kobilica je imel pomembno vlogo pri pripravah za izbor novoga rokovodstva. Delo, katerega je v imenu svetovalca reisu-l-uleme, kot predstavnik za nominacijo kandidatov za podpredsednike Svetovne konfernece religij za mir (WCRP), opravljal Senaid ef. Kobilica, je bilo uspešno. Na Generalni skupščini WCRP-ja na Dunaju je 21. novembra 2013 sprejet predlog delovne skupine in tako potrjen izbor muftija dr. Nedžada Grabusa za podpredsednika WCRP-ja. Na istem zasedanju je nekdanji reisu-l-ulema, dr. Mustafa Cerić, ki je opravljal funkcijo podpredsednika, izbran za častnega predsednika WCRP-ja.