dan_drzavnosti_8

V ORGANIZACIJI ZAVODA AVERROES OBELEŽEN DAN DRŽAVNOSTI BOSNE IN HERCEGOVINE

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes je že tretje leto zapored organiziral dogodek ob dnevu državnosti Bosne in Hercegovine, tokrat z znanim bosansko-hercegovskim politikom gospodom Bogićem Bogićevićem. V preteklih dveh letih smo gostili gospoda Milana Kučana in evropsko poslanko gospo Tanjo Fajon. Dogodek je potekal v polni dvorani Srebrnega salon Grand Hotela Union v Ljubljani, v četrtek, 21. novembra 2013.

Povabilu so se odzvali številni gostje med njimi mufti dr. Nedžad Grabus, ljubljanski župan g. Zoran Janković, poslanka Državnega zbora, ga. Lejla Hecegovac, Nj. Eksc. Samir Amarin, časni konzul Jordanije v RS, g. Viktor Jakovič, ga. Azra Popović, konzulka BiH ter predstavniki organizacij in številni drugi gostje.

dan_drzavnosti_6

V času poslušanja slovenske in bosanske

Po predvajanju bosanske in slovenske himne je zbrane naprej nagovoril mufti, dr. Nedžad Grabus, ki je ob tej priložnosti povedal, ”da je vesel, ker lahko gostimo človeka, ki je rekel NE takratnemu totalitarnemu režimu bivše Jugoslavije in človeka čigar administracija je rekla DA. Med drugim je poudaril, ”da smo veseli, ker smo živeli v času Bogića Bogićevića, ki se je odločil biti pošten in ne bogat. Glede na takratno situacijo v Jugoslaviji so samo pogumni ljudje lahko ravnali tako, kot je ravnal on.

dan_drzavnost1

mufti dr. Nedžad Grabus

Bolj bi bili veseli, če bi dogodek ob dnevu državnosti organiziralo veleposlaništvo Bosne in Hercegovine v Ljubljani, a ker temu ni tako, smo se mi odločili prevzeti to nalogo in ne bomo prenehali govoriti o pozitivnih primerih in dobrih ljudeh iz BiH ne glede na to, da lahko nekdo reče, da to ni naše delo in poslanstvo. Tudi mi pripadamo BiH kot tudi Sloveniji in pomembno je, da je tudi slovenska javnost obveščena o tem.

Zbrane je nagovoril tudi župan Zoran Janković in zbranim čestital ob prazniku.

Pogovor z g. Bogićem Bogićevićem je vodil Nevzet Porić, ki je g. Bogićevića, ki je bil član Predsedstva SFRJ od 16. maja 1989 do septembra 1991, na začetku na kratko predstavil. Za člana Predsedstva je izbran na referendumu in tako postal prvi član, ki je na demokratičen način izbran za člana Predsedstva SFRJ. Udeležil se je zgodovinskega zasedanja Predsedstva SFRJ, 12. marca 1991, ko se je odločalo o vzpostavitvi izrednega vojaškega nadzora v SFRJ. Na presenečenje pro-miloševićevih članov Predsedstva, je glas proti, preprečil vojno intervencijo JNA. Iz tega obdobja je znana njegova izjava: ”Ja jesam Srbin, ali ne po profesiji”. Skupaj z makedonskim članom Predsedstva Vasilom Turpukovskim je bil posrednik pri pregovorih med slovensko vlado in Vrhovno komando JNA o deblokadi kasarn med desetdnevno vojno, ki je potekala med slovensko teritorijano obrambo in JNA.

dan_drzavnosti_8

g. Bogić Bogićević

Leta 2002 ga je predsednik Republike Hrvaške Stjepan Mesić za njegov doprinos k neodvisnosti in celovitosti Republike Hrvaške in za zavzemanje za mirno rešitev odlikoval “Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom”.

Leta 1999 je dobil Plaketo humanizma, ki jo dodeljuje Stalni komite internacionalne lige humanistov.

Leta 2004 je dobil srebrni častni znak svobode Republike Slovenije z naslednjo utemeljitvijo: »Za dejanja v dobro Sloveniji v času osamosvajanja, za osebni prispevek k prijateljskemu sodelovanju med Republiko Slovenijo ter Bosno in Hercegovino in krepitvi gospodarskih odnosov«.

dan_drzavnosti4a

g. Nevzet Porić i g. Bogić Bogićević

Gospod Bogićević je imel zelo inspirativen in izviren nastop. Še enkrat več je dokazal posebnost svojega karakterja. V govoru je poslušalcem namenil nekaj dobrih in uporabnih sporočil, med katerimi izpostavljamo naslednje:

”Ideja velike Srbije ni bila realna ideja, ker bi, tudi, če bi se ideja uresničila, drugi narodi živeli v suženstvu. Vse se je začelo v Beogradu, nato je ideja naletela na plodna tla tudi v Zagrebu, ko sta se Milošević in Tuđman definitivno dogovorila o razdelitvi in izbrisu BiH”.

dan_drzavnosti_7

Srebrni Salon Grand hotela Union je bil poln

”Bosna in Hercegovina ima tisočletno tradicijo, kar je znano in tudi tistim, ki tega ne želijo javno priznati. Srednjeveška bosanska država je imela Poveljo bana Kulina, kar je predstavljalo njen rojstni list, medtem ko bi za AVNOJ iz 1943. leta lahko rekli, da je njen matični list.”

”Z zmago na referendumu sem prevzel veliko odgovornost. Imel sem dolžnost predstavljati vse narode Bosne in Hercegovine ne glede na mojo etnično pripadnost po rojstvu, saj sem po rojstvu Srb. Vendar sem vedno govoril, da od svoje nacionalnosti ne bom delal profesije in od svojega poklica ne bom ustvarjal sovraštva. Na žalost danes mnogi v BiH proftirajo na osnovi nacionalnosti in sovraštva in danes se to sovraštvo celo multiplicira. ”

”Ljudje, ki smo rojeni v BiH in tam živimo, raznolikost ljudi doživljamo kot bogatstvo, ker samo različnost pomeni življenje. Enoličnost pomeni smrt. Na to smo v BiH bili vedno ponosni.”

”Za Evropo je nacionalizem nevarnejši od kuge. Nacionalizem, sovraštvo in diskriminacija so dejanja, ki vodijo k pokolu. Na to nas opozarja zgodovina.”

dan_drzavnosti9

mufti dr. Nedžad Grabus in g. Bogić Bogićević

”Vsak od nas v življenju pride do trenutka, ko se je o nečem treba odločiti. Vendar, ta odločitev ni ne logična, ne razumna, niti popoularna, enostavno se tako morate odločiti, ker je ta odločitev pravilna. Moja odločitev je bila še najmanj popularna, ni bila niti logična vendar sem bil prepričan, takrat in tudi sedaj, da je moja odločitev pravilna. To breme nosim še danes in nikoli mi ni bilo žal.”

”Slovenijo sem zamišljal kot perspektivno in lepo državo in nisem dvomil v njen razvoj. Celih deset dni vojne sem bil v Sloveniji. Vsak dan sem prihajal samo z enim ciljem, in sicer, da se vojna preneha. Zahvaljujem se Sloveniji za dodeljeno priznanje želim pa poudariti, da se priznanja ne iščejo in tako tudi ne odbijajo. Vse, kar sem počel, sem počel zaradi lastne čiste vesti.”

Dogodek se je zaključil v prijetnem vzdušnju ob druženju vseh prisotnih z g. Bogićevićem.

Vsem državljanom Bosne in Hercegovine in vsem tistim, ki Bosno čutijo kot svojo domovino, čestitamo ob dnevu državnosti.

Ela Porić