kuran

V SOBOTO, 3. AVGUSTA NOČ LEJLETU-L-KADR, NAJPOMEMBNEJŠI DOGODEK ZA ČLOVEŠKO CIVILIZACIJO

Lejletu-l-Kadr je posebna noč, ki se obeležuje kot 27. noč meseca ramazana. Namreč, v tej noči je Vzvišeni Bog preko meleka Džibrila (angela Gabrijela) razodel prve stavke Kur’ana in sicer:

 

 

V imenu Edinega Boga, Milostnega , Usmiljenega!

– Recitiraj v imenu Gospodarja, ki ustvari

– človeka iz zarodka!

– Recitiraj, vzvišen je tvoj Gospodar,

– ki je naučil človeka pisati,

– ki pouči človeka o neznanih stvareh. (Kur’an, 96, 1-5)

To je pomenilo začetek razodetja Kur’ana, ki je trajalo naslednjih 23 let. Trinajst let v Mekki in deset v Medini. Kur’an je bil razodet v časovnem obdobju triindvajsetih let postopoma. Razodetje se je začelo 611. leta. Vzvišeni Bog o tem v 97. suri (poglavju) Kur’ana pravi:

 

V imenu Edinega Boga, Milostnega , Usmiljenega!

– Razodevati smo ga začeli v noči kadr.

– Kaj misliš, kaj je noč kadr?

– Noč kadr je boljša od tisočih mesecev!

– Angeli in Gabriel se tedaj z Gospodarjevim dovoljenjem spuščajo

na zemljo ob vsakem njegovem ukazu.

– V tej noči ste varni – vse do jutranjega svita. (Kur’an, 97, 1-5)

 

Lejletu-l-Kadr je priložnost, da se ozremo za seboj in se pokesamo za vse tisto kar smo počeli, ki ni v skladu z verskim prepričanjem, ki ga sledimo. V tej noči mora vsak posameznik razmisliti o sebi, svoji družini, svoji Skupnosti ter določiti prioritete v svojem življenju.

»V tej noči ste varni – vse do jutranjega svita«, kakor pravi Kur’an. Zato je potrebno izkoristiti ta blagoslovljeni čas, ki nam je na voljo. Ta noč je noč velikega dobra. V tej noči Allah briše grehe. Zato jo je potrebno preživeti v molitvi. Muhammed je, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, v tej noči zvedel, da ga je Vzvišeni Stvarnik izbral za Svojega odposlanca in mu je razodel prve stavke Kur’ana.

Priporočamo vernikom in vernicam naj v tej noči molijo Vzvišenega Boga za sebe, svoje otroke, družino in džemat oz. skupnost.

Centralna svečanost v Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji bo organizirana v Ljubljani in bo potekala na Kuriliniški 18 oz. zemljišču, ki je predvideno za izgradnjo džamije. Zbrane vernike in vernice bo nagovoril mufti dr. Nedžad Grabus. Svečanosti ob Lejletu-l-Kadru bodo organizirane tudi v drugih mestih po vsej Sloveniji kjer deluje Islamska skupnost.

Program se bo začel s teravih-namazom (večerna ramazanska molitev) ob 22.17 uri in bo trajal do sehura (začetek posta, zora) oz. sabah namaza (jutranje molitve).

Nevzet Porić