maribor_2013_vijest_2

RAMAZANSKI UTRINKI V ŠTAJERSKI PRESTOLNICI – MARIBORU

Člani Islamske skupnosti iz Maribora so kot večina muslimanov v svetu na najboljši način dočakali najljubšega gosta, mesec ramazan. V času pred začetkom ramazana so vsi skupaj, moški in ženske, posebej pa mladina, sodelovali v urejanju prostorov, dvorišča in molitvenega prostora na prostem zaradi prostorske stiske s katero se srečujejo.

Že na prvem teravih-namazu, v ponedeljek, 8. julija 2013, katerega je vodil muftijev namestnik, spoštovani Ibrahim ef. Malanović, je bilo vidno veliko število vernikov in vernic, ki so se v tako poznih urah prišli zahvaliti Vzvišenemu Bogu, ker so dočakali tudi ta ramazan.

V četrtek, 11. julija smo v džematu Maribor imeli program, ki je bil posvečen spominu na obletnico genocida v Srebrenici.

Mladina je zadolžena, da vsako noč prešteje prisotne na teravih-namazu in so prišli do zaključka, da je povprečje prisotnih okrog 200 oseb, na džuma-namazu pa 250 oseb.

maribor_2013_vijest_2

Odbor Islamske skupnosti Maribor se vsako leto v mesecu ramazanu veseli svojih gostov, ki obiščejo džemat v mestu ob reki Dravi. V četrtek, 18. julija je džemat Maribor na iftarju (večerja ob koncu posta) gostil spoštovanega muftija, dr. Nedžada Grabusa in tajnika Nevzeta ef. Porića. Mufti je prisotne nagovoril pred teravih-namazom in v svojem nagovoru spregovoril o medsebojnem odnosu muslimanov in na koncu dal vedeti, da je vesel, ker je to noč del ramazanskega vzdušja preživel v Mariboru in prisotnim zaželel lep preostanek ramazana.

V nedeljo, 21. julija je Odbor IS Maribor na čelu s predsednikom h. Hilmo Avdićem v koordinaciji z Ženskim združenjem Kewser Maribor, kot vsako leto doslej, tudi v tem ramazanu organiziral džematski iftar na katerem je bilo okrog 200 oseb. Na iftaru so bili prisotni tudi člani Slovensko-arabskega društva Rozana, ki so s seboj pripeljali kuharja, ki je prisotnim pripravil tradicionalne arabske jedi. Po iftarju so prisotni lahko uživali v izvajanju ilahij (pobožnih pesmi). Prisotnim je dobrodošlico zaželel muftijev namestnik, Ibrahim ef. Malanović, nato pa je vsem skupaj predstavil projekte, ki jih je Islamska skupnost v Mariboru imela v preteklem obdobju.

maribor_2013_vijest_1

V sredo, 24. julija so v džematu Maribor imeli program ob Lejletu-l-Bedru. Po recitiranju sure Jasin, so sledile pobožne pesmi, ki so jih izvajale članice pevskega zbora džemata Maribor. Predavanje o tem dogodku je imel Zinaid ef. Mahmutagić, ki je predstavil zgodovinske podatke o Bedru.

V petek, 26. julija po ikindija-namazu so se pred mesdžidom zbrali mladi, ki so začeli z organizacijo mladinskega iftara v džematu Maribor. Zahvaljujoč velikemu številu mladine so priprave hitro minile. Tako je mladina lahko pripravljena čakala na mlade goste iz ostalih džematov. Na iftar se je odzvala mladina iz džemata Ljubljana in mladi iz džemata Graz, Austrija. Po opravljenem akšam-namazu je sledil iftar na katerem je bilo prisotnih okrog 130 mladih. Zatem je sledil nagovor Zinaid ef. Mahmutagića in teravih-namaz. Mladina džemata Maribor je mladim pripravila tudi družabne aktivnosti ob katerih je bilo na obrazih mladih videti veselje in zadovoljstvo. Ob koncu družabnega programa je prišel tudi Ibrahim ef. Malanović, muftijev namestnik, ki je mlade pozdravil in jim dal nekoliko življenjskih nasvetov. Vsi prisotni so ostali tudi na sehuru (obrok ob začetku posta) in  sabah-namazu.

Zinaid Mahmutagić