buzim1

RAMAZANSKO POTOVANJE V BUŽIM

Skupina vernikov iz Ljubljane in drugih slovenskih mest, ki prakticirajo peto islamsko dolžnost, dolžnost posta, se je v soboto, 20. julija 2013, odpravila na enodnevno ramazansko potovanje v Bužim (BiH).

 

Namen potovanja je bil doživeti ramazan tudi v drugih mestih v Bosni in Hercegovini. Za mesec ramazan se vežejo številni običaji in posebno vzdušje, ki se lahko podoživi le v Bosni in drugih muslimanskih sredinah.

Skupina je pred zaključkom postnega dne obiskala dva nacionalna spomenika Bosne in Hercegovine, ki krasita majhno mestece Bužim, in sicer Stari grad v Bužimu in ob njem najstarejšo leseno džamijo na Balkanu. Tu nas je sprejel župan mestne občine Bužim, gospod Agan Bunić, in referent za kulturo pri Občini, gospod Sead Emrić.

buzim1

Po pozdravnih besedah župana in po kratki predstavitvi delovanja občine Bužim je Sead Emrić, znan bosanski umetnik in izvrsten zgodovinar, predstavil zgodovino bosanske Krajine in Bužima ter predstavil zgodovino nacionalnih spomenikov, džamije in gradu. Predstavitev je bila zelo zanimiva in poučna.

Postni dan smo zaključili z večerjo v hotelu Europa Bužim. Večernih molitev smo se udeležili v središčni bužimski džamiji, kjer nas je sprejel glavni imam Senad ef. Aljić s soprogo Zijado Aljić.

buzim2

Letos prvič organiziramo tovrstna potovanja, za katera upamo, da bodo postala tradicionalna. Vsako leto si bomo v drugem mestu polepšali mesec ramazan in ob tem širili svoja obzorja.