iftar_grad_7

MOL, VELEPOSLANIŠTVO AZERBAJDŽANA IN ISLAMSKA SKUPNOST SO GOSTILI IFTAR NA LJUBLJANSKEM GRADU

Ljubljana, 22.07.2013 – Ramazan, mesec posta, duhovnosti in očiščevanja letos poteka med 9. julijem in 7. avgustom. Mestna Občina Ljubljana je ob tej priložnosti na Ljubljanskem gradu skupaj z Veleposlaništvom Republike Azerbajdžan in Islamsko Skupnostjo v Sloveniji organizirala t.i. IFTAR večerjo oziroma večerjo ob koncu posta.

Ramazan je deveti mesec v islamskem koledarju, ki ga muslimani po vsem svetu poznajo kot mesec posta, odpovedovanja in molitve. Islamski koledar se ravna po luninih menah, zato se začetek svetega meseca vsako leto spreminja. Letos Ramazan poteka od 9. julija do 7. avgusta.  Zdravi in polnoletni muslimani se v tem času postijo. V imenu Boga se od zore do sončnega zahoda odrečejo hrani, pijači, kajenju, grdim besedam in grdim mislim.

iftar_grad_7

V pričakovanju iftarja

Ob sončnem zahodu se post prekine  z molitvijo in obrokom  imenovanim Iftar oziroma večerjo ob koncu posta. V ponedeljek 22.7.2013 je za povabljene goste takšno večerjo organizirala Mestna občina Ljubljana, Veleposlaništvo Republike Azerbajdžan in Islamska skupnost v Sloveniji. Povabilu so se odzvali številni povabljenci in visoki gostje kot so minister za obrambo Republike Slovenije gospod Roman Jakič in minister za pravosodje dr. Senko Pličanič, veleposlaniki in znane osebnosti slovenskega družbenga, političnega in kulturnega življenja.

iftar_grad_4

Mufti dr. N. Grabus s soprogo Sadiko v družbi župana Zorana Jankovića in ministra Romana Jakiča

Prisotne so nagovorili župan Mestne občine Ljubljana gospod Zoran Janković, odpravnik poslov na Veleposlaništvu Republike Azerbajdžan gospod Azer Khudiyev in mufti dr. Nedžad Grabus.

iftar_grad1

Mufti Grabus nagovarja udeležence iftarja

Islamska skupnost v Sloveniji bo v času Ramazana v 18 mestih po Sloveniji obiskala vse krajevne odbore (džemate) in nagovorila vernike. Najpomembnejši dogodek bo večerna molitev (teravih-namaz), organizirali bodo tudi skupne iftar večerje. Moto letošnjega ramazana je pravilna vzgoja otrok in mladine. V ta namen bodo v skupnosti  pripravili tudi različna predavanja. Prvi letošnji skupinski  Iftar je Islamska skupnost organizirala na zemljišču predvidenem za gradnjo džamije v Ljubljani. 14 septembra 2013  bo na tem mesto svečano položen temeljni kamen za Islamski kulturni center v Ljubljani.

iftar_grad_2

Okrog sedemdeset oseb se je udeležilo iftarja na Ljubljanskem gradu

V Republiki Azerbajdžan je večina (93%) prebivalstva muslimanske veroizpovedi. Veleposlaništva Republike Azerbajdžan že vrsto let organizirajo podobna praznovanja in dogodke ob svetem mesecu Ramazanu po vsem svetu, letos prvič tudi v Sloveniji, kjer je Republika Azerbajdžan lansko leto odprla svoje predstavništvo. Tako so Iftar letos že organizirali v Pakistanu,Ukrajini, Rusiji, Turčiji, Uzbekistanu in Iranu.

Vir: Veleposlaništvo Republike Azerbajdžan

iftar_grad_6

Župan Janković nagovarja prisotne

iftar_grad_5

Azer Khudiyev v času pozdravnega nagovora

iftar_grad_3