kranjska111

UČENCI MEKTEBA IZ LJUBLJANE NA TABORU V KRANJSKI GORI

Učenci mekteba iz Ljubljane so se čez vikend, od 24. do 26. maja 2013, s svojimi muallimi Špendijem ef. Fidanijem, Elo Porić in Sumejo Fidani, udeležili tabora v Kranjski Gori.

 

Otrokom, ki so se udeležili dvodnevnega tabora v Kranjski Gori v Počitniškem domu Vila, smo poskušali približati, kako živeti vsakodnevno življenje v skladu s svojim verskim prepričanjem (islam), da ob tem izvršujemo vse svoje dolžnosti tudi v praksi.

Cilj tovrstnega tabora je, da otroci, v družbi svojih muallimov, dobijo boljši vpogled v prakso in v vso tisto teorijo, o kateri govorimo med mektebskim letom. Naš namen je bil, da jih spodbudimo, da začutijo lepoto pri izvrševanju vsake dolžnosti in ob tem tudi doživijo islamske dolžnosti kot enostavne in vsakodnevne. To je bila odlična priložnost, da se otroci bolje spoznajo med seboj in utrdijo svoje prijateljstvo.

kranjska111

V času bivanja v Kranjski Gori smo kljub zelo slabem vremenu pripravili bogat in raznolik program; od kreativnih delavnic, družabnih iger, spoznavali smo eni druge, učili smo se, kako je mogoče vsakodnevno komunicirati in ob tem reševati vse nejasnosti s tem, da pri tem ne uporabljamo kletvic ter zmerjanje in tudi kako sodelovati kot skupina. Dokazali smo, da smo za dobro celotne skupine pripravljeni pomagati eni drugim, naučili smo se, da se do molitve (namaza) in abdesta (verskega pranja) vedemo odgovorno, opravljali smo vseh pet dnevnih molitev, skupaj smo se zahvalili Bogu za vsak obrok, skupaj smo se igrali, pogovarjali…

kranjska2222

Veseli obrazi in otroški objem sta bila zadostno potrdilo, da smo uspeli v svojem namenu.

Ob tej priložnosti se staršem zahvaljujemo za zaupanje, vodstvu islamske skupnosti za podporo pri projektu ter vodstvu Zveze prijateljev mladine in uslužbencem Počitniškega doma Vila za profesionalen in prijazen odnos.

To je bil prvi mektebski tabor in vsi skupaj upamo, da bo tovrstna aktivnost organizirana vsako leto.

Sumeja Fidani