celje1

DŽEMAT CELJE SLAVI 20. OBLETNICO DELOVANJA

V torek, 21. maja 2013, je v veliki dvorani Narodnega doma v Celju potekala slovesnost ob 20. obletnici delovanja džemata Celje. Svečanosti so se udeležili mufti dr. Nedžad Grabus, celjski župan g. Bojan Šrot, celjski škof msgr. Stanislav Lipovšček, veliko število imamov in drugi.

Islamska skupnost je na Štajerskem prisotna že dlje časa. Po drugi svetovni vojni, ko je val gospodarskih migracij zajel tudi celjsko regijo, so se začeli priseljevati tudi muslimani, predvsem iz Bosne, Kosova in Makedonije. Iz potreb prisotne verske skupnosti v regiji je bil 5. decembra 1992 ustanovljen Odbor Islamske skupnosti v Celju. Ustanovni zbor je potekal v prostorih Narodnega doma. Kot prvi takratni predsednik Islamske skupnosti je bil izbran g. Šefik Dizdarević. Takratni odbor Islamske skupnosti je bil prav tako kot za Celje pristojen tudi za Sevnico, Senovo, Krško in Brežice. Odbor predstavlja prvo organizirano skupnost muslimanov v celjski regiji.

celje2

Prvi imam je bil Senad ef. Zenković. Do nakupa molitvenega prostora so se obredi odvijali v dvorani Golovec. Prvi službeni prostori so bili urejeni v stavbi na Delavski ulici 3. Leta 1993 se je stavba tudi kupila in se leto kasneje tudi temeljito prenovila.

V Celju in okolici danes živi nekaj več kot 3000 muslimanov. Odbor islamske skupnosti ima okoli 200 rednih članov, družin.

celje3

Skozi dvajset let rasti in razvoja džemata so se ustvarile priložnosti za izobraževanje in ohranjanje strpnosti ter kvalitetnega soživljenja z ostalimi skupnostmi v Celju. Imam skrbi za duhovne potrebe članov v džematu, bolnišnicah in zaporih.

Na slovesnosti je najprej spregovoril predsednik Odbora Islamske skupnostiv Celju g. Muhamed Mehidi, ki je med drugim obudil spomine na prve začetke organiziranja Skupnosti v Celju. Zahvalil se je vsem tistim, ki so na kakršenkoli način pomagali pri delovanju Islamske skupnosti v Celju in ji stali ob strani vseh teh 20 let obstoja.

Imam Nazif Topuz je v svojem stilu nagovoril prisotne. V svojem nagovoru je povzel določeno statistiko v zvezi z obstojem in delovanjem Odbora Islamske skupnosti v Celju. Spomnil se je določenih oseb, ki so zaslužni za vse dosežke džemata Celje. Zahvalil se je lokalnim oblastem za dobro sodelovanje kot tudi vodstvu Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji za podporo pri uresničevanju ciljev džemata.

Župan Bojan Šrot je v svojem nagovoru povedal, da je Celje odrpto mesto za vsakogar. Vesel je, ker v Celju ne čutijo nikakrpnih napetostih med različnimi ljudmi. Izposatavil je dobro sodelovanje z verskimi skupnostimi kot tudi z Islamsko skupnostjo v Celju na čelu z imamom Topuzom.

celje4

Celjski škof dr. Stanislav Lipovšek je v pozdravnem nagovoru poudaril, da spodbuja vse katoličane naj se odkritosrčno trudijo za medsebojno razumevanje in naj skupno nastopajo v obrambi in spoštovanju socialne pravičnosti, moralnih vrednot, miru in svobode za vse ljudi. Osebno se je prvič srečal z muslimani, kje drugje kakor na služenju vojaškega roka, kjer je bilo veliko priložnosti za medsebojno spoznavanje, spoštovanje in prijateljstvo. Tudi v duhovniški službi se je srečeval, tako na raznih sprejemih, posebej pri skupni molitvi, kakor tudi pri delu. »Naj bo ta slovensnost nov korak na tej poti. Iskreno vam čestitam ob dvajsetletnici, z najboljšimi željami za našo skupno prihodnost. Bog vas blagoslovi«, je med drugim povedal škof Lipovšček.

celje5

Mufti dr. Nedžad Grabus je ob čestitkah za 20. Obletnico obstoja in delovanja džemata Celje povedal, da je džemat Celje vertikala naše družbe, ki pokazuje, da smo ljudje globoko ukoreninjeni v svoji kulturi in zahvaljujoč tej vertikali smo uspeli ohraniti harmonijo znotraj našega naroda mapak tudi znotraj mesta, ki nas je tako prisrčno sprejel. Prepričan je da ne bi bilo tako uspešni, če ne bi bilo razumnih ljudi, ki so delali v Islamski skupnosti kot je naš imam in vsi aktivisti. Zato se je v nadaljevanju mufti Grabus zahvalil  vsem članom Odbora Islamske skupnbosti Celje, ki so dali svoj prispevek, posebej pa vakifom (donatorjem), ki so pomagali, da danes imamo mesdžid (molilnico) v Celju.

celje6

Izrazil je veselje, ker so v naši Skupnosti Bošnjaki in Albanci, ki skupaj delujejo in skrbijo za Islamsko skupnost. V nadaljevanju se je zahvalil županu Bojanu Šrotu in njegovim sodelavcem za podporo in razumevanje pri realizaciji projektov Džemata Celje. Zahvalil se je tudi Katoliški cerkvi za razumevanje. Omenil je da je Islamska skupnosti več let uporabljala protore Katoliške cerkve v Kopru, Izolu, Piranu in Tržiču za izjavanje svojih aktivnostih.

celje7

Ob koncu je mufti Grabus podelil zahvalo predsedniku Odbora Islamske skupnosti Celje g. Mehdi Muhamedu in imamu Nazifu Topuzu za njihov doprinos pri razvoju in delovanju Islamske skupnostiv Republiki Sloveniji.

Za kulturni del programa je poskrbel mladinski zbor džemata Celje in imama Adnan Merdanović in Špendi Fidani.