reka01

SVEČANO ODPRT ISLAMSKI KULTURNI CENTER NA REKI

V soboto, 4. maja 2013, je potekala svečanost ob svečanom odprtju Islamskega kulturnega centra na Reki. Svečanosti je prisostvoval mufti dr. Nedžad Grabus skupaj s sodelavci, večina imamov iz Slovenije in ogromno število vernic in vernikov iz Slovenije, ki so odpotovali na Reko organizirano z avtobusi.

Na spletni strani časopisa Delo smo lahko prebrali novice o tem dogodku in sicer: “V tem hrvaškem obmorskem mestu so danes odprli islamski center z džamijo, za katerega so mu številni govorci zaželeli, da bi postal most med muslimani in drugimi religijami in narodi.

»Ta prekrasna zgradba je umetniški prispevek enega najpomembnejših sodobnih hrvaških kiparjev Dušana Džamonje. S pogledom na Kvarnerski zaliv se zdi, kot da je zrasel iz mediteranskega podnebja. Umeščen na to pobočje, v bližino nekaj krščanskih pokopališč, pošilja sporočilo o tem, da sta različnost in skupnost mogoči in dobri,« je danes na odprtju tretje džamije na Hrvaškem dejal hrvaški predsednik Ivo Josipović.

reka02

Džamija na Reki je umetniški prispevek Dušana Džamonje

Pri džamiji, ki leži na Zametu tik nad reško obvoznico, se je danes zbralo 20.000 ljudi, približno petina iz Bosne in Hercegovine. Otvoritvene svečanosti so se poleg hrvaškega državnega vrha, vrha hrvaške muslimanske skupnosti in mesta Reke udeležili tudi nekdanji predsednik Stjepan Mesić, ki je pred tremi leti in pol položil temeljni kamen za islamski center, predstavniki glavnega donatorja centra, emirata Katarja, predstavniki Bosne in Hercegovine, Saudske Arabije, Kuvajta, Omana, Turčije, držav Evropske unije ter predstavnik hrvaške Katoliške cerkve. Samo pozdravnih in zahvalnih govorov je bilo za poldrugo uro.

reka03

Mufti dr. Nedžad Grabus v času otvoritvene svečanosti

Islamski center je stal deset milijonov evrov, ima 3612 kvadratnih metrov pokritih površin, s platojem, trgom pred džamijo, pa 5291 kvadratnih metrov. Pod džamijo, ki sprejme od 1200 do 1400 ljudi, sta še dve etaži, v katerih so kongresni center, stanovanjski del za imame in goste centra, uradniški prostori reške islamske skupnosti, restavracija, učilnice, igralnica za otroke itd.

reka04

Na svečanosti se je zbralo več tisoč obiskovalcev

Na Hrvaškem živi 63.000 muslimanov, džamiji imajo še v Zagrebu in Gunji (Vukovarsko-Sremska županija), na reško pa bo gravitiralo približno deset tisoč muslimanov iz Primorsko-Goranske in sosednjih županij.” (Vir www.delo.si)

Izgradnjo džamije na Reki je podpril Emir Države Katar Šejh Hamed bin Halifa Al Thani.

reka06

Mufti v družbi ministra dr. Ghaith bin Mubarak bin Imran AlKuwarija

Na predvečer svečanega odprtja Islamskega centra je bil organiziran mevlud, ki so ga izvedli imami iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine in Slovenije. Zbrane vernike je nagovoril mufti dr. Nedžad Grabus. Več o tem si lahko preberete na tej povezavi.

reka07

Mufti v družbi predstavnika IDB iz Džede

Ob robu svečanosti se je mufti dr. Nedžad Grabus srečal s številnimi osebnostmi kot so minister vakufov Države Katar Dr. Ghaith bin Mubarak bin Imran AlKuwari, članom predsedstva Bosne in Hercegovine Bakirjem Izetbegovićem, predstavnikom Islamske razvojne banke (Islamic Development Bank) iz Džedde in drugimi.

reka05

Ob vstopu v novozgrajeno džamijo je bila izrečena posebna molitev