regaib

MEVLUD V LJUBLJANI OB BLAGOSLOVLJENI NOČI LEJLETU-L-REGAIB

V četrtek, 16. maja 2013, je bila v Ljubljani organzirana mevludska svečanost ob blagoslovljeni noči Lejletu-l-regaib. Program so izvedli imami iz Sarajeva in sicer Šerif Delić, Mustafa Isaković, Ammar Efendić, Dženan Čaušević, Edin Hamzakadić, Hazim Lepir in Bego Selimović.

 

Po hidžretskem (islamskem) koledarju je noč prvega četrtka v mesecu redžebu mubarek (blagoslovljena) noč Lejletu-l-regaib (noč želja). To je blagoslovljena noč, v kateri je hazreti Amina začutila, da je zanosila Muhameda, a.s. Glede na to da Muhamed, a.s., predstavlja Božjo milost vsem svetovom, vsem bitjem, vsem narodom, za vse večne čase je ta noč dobila naziv Lejle-i regaib oziroma noč izpolnjenih želja. Da bi se verniki prepričali, da jim bo Allah, dž.š., uslišal njihove želje, se ta dan postijo in opravljajo dodatne prostovoljne molitve.

regaib2

Program, ki je bil sestavljen iz izbranih mevludskih verzov, ilahij in kasid ter odlomkov iz Kur’ana. S svojo prisotnostjo in predavanjem pa je program dodatno obogatil mufti dr. Nedžad Grabus.

regaib

S prihodom meseca redžeba je označeno dvomesečno pričakovanje mubarek (blagoslovljenega) meseca ramazana, obdobja, ko verniki še bolj intenzivno opravljajo svoje molitve in se postijo ter tako s povečano duhovnostjo in prijetnimi občutki pričakajo najdražjega gosta, mesec Kur’ana, molitve in posta, mesec ramazan.

Senad Karišik