sporocilo_za_javnost_zemljisce_5

ZEMLJIŠČE ZA ISLAMSKI KULTURNI CENTER POPLAČANO V CELOTI

Sporočilo za javnost
Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je poravnala dolg do UniCredit banke Slovenija, d.d., in tako ustvarila pogoje, da se zemljišče osvobodi vseh hipotek, ki so bile odprte na zemljišču za Islamski kulturni center (Kurilniška ul. 18).

Na začetku leta je bila Islamska skupnost za zemljišče dolžna 1.300.000€. Decembra, leta 2012, se je na službenem obisku mudil dr. Ahmad M. Al-Meraikhi, direktor oddelka za mednarodno sodelovanje pri Ministrstvu za mednarodno sodelovanje države Katar, na čelu katerega je minister, dr. Khalid bin Muhammed Al-Attija. Med obiskom so analizirali aktivnosti glede poravnave dolga za zemljišče, pripravo projektne dokumentacije za Islamski kulturni center in terminske načrte za izgradnjo IKC v Ljubljani. Predsednik Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, mufti dr. Nedžad Grabus, je zaprosil, da se iz predvidenih sredstev za izgradnjo IKC, ki jih je odobrilo njegovo visočanstvo, Šejh Hamed bih Halifa Al Thani, Emir države Katar, poplača dolg za zemljišče. Ta sredstva bi Islamska skupnost vložila v projekt IKC do konca izgradnje objekta. Islamska skupnost je o odobritvi predloga uradno obveščena na začetku leta 2013 in sredstva so že vplačana na račun Islamske skupnosti. Tako je zaključen projekt nakupa zemljišča za IKC v Ljubljani. Molimo Vzvišenega Boga, da Šejhu Hamedu bin Halifi Al Thaniju, Emirju države Katar, podari zdravje in uspeh, kot tudi molimo za napredek in uspehe prijateljskem narodu države Katar.

sporocilo_za_javnost_emir_qatar_3

Šejh Hamed bin Halifa Al Thani, Emir Države Katar

Islamska skupnost je leta 2008 na javnem natečaju kupila zemljišče od Mestne občine Ljubljana. Na dan, ko je MOL objavil natečaj, je Islamska skupnost imela na računu zgolj 220.000€. Sredstva za poravnavo are za prijavo na natečaj v višini 240.000€ so bila sposojena. Islamska skupnost je morala poravnati kupnino do konca leta 2008. Do konca leta je Islamska skupnost predvsem s pomočjo donacij zbrala 1.908.633€. Razliko v višini od 2.659.696,00€ je Islamska skupnost dobila s posojilom od UniCredit banke. Leta 2009 je dolg zmanjšan na 2.150.000€, leta 2010 na 1.870.000€, leta 2011 je dolg ostal isti predvsem zaradi izvedbe mednarodnega arhitekturnega natečaja za IKC. Leta 2012 je dolg zmanjšan na 1.300.000€. In končno, 29. marca 2013, bo zaključen projekt nakupa zemljišča za izgradnjo džamije v Ljubljani.

Zahvaljujemo se vsem, ki so s svojimi molitvami in donacijami pomagali, da Islamska skupnost v Sloveniji postane lastnica zemljišča na Kurilniški 18, kjer bo stal Islamski kulturni center.

sporocilo_za_javnost_zemljisce_1
Mufti na večerji s šejhom Hamedom bin Halifa Al Thani, katarskim emirjem, ministrom dr. Khalidom
bin Muhammedom Al Attija in takratnim predsednikom Republike Slovenije dr. Danilom Türkom, 20. julij 2010
sporocilo_za_javnost_4
Dr. Ahmed Al Meraikhi skupaj z muftijem dr. Nedžadom Grabusom pri
županu Zoranu Jankoviću, 17. december 2012