medina5

MUFTI DR. NEDŽAD GRABUS NA SLOVESNOSTI V MEDINI

V obdobju od 10. do 17. marca 2013, je bil mufti dr. Nedžad Grabus v Medini in Mekki. Odzval se je povabilu generalnega sekretarja, organizacijskega odbora za obeležitev Medine kot kulturne prestolnice muslimanskega sveta, Saliha bin Avada al-Magamisa. Slovesnosti se je iz Bosne in Hercegovine udeležil profesor s Fakultete za islamske znanosti prof. dr. Enes Karić.

Slovesnosti ob praznovanju deklaracije mesta Medina, kot kulturne prestolnice islamksega sveta 2013, so se udeležile pomembne osebnosti iz različnih delov islamskega sveta. Praznovanje poteka pod okriljem prestolonaslednika Salmana, namestnika ministra za obrambo.

medina5

V času otvoritvne slovesnosti v Medini

Mufti dr. Nedžad Grabus in akademik dr. Enes Karić sta skupaj z ostalimi člani delegacije obiskala guvernerja Medine, Center za razvoj Medine, Hrib Uhud in mezarje (pokopališče) šehidov, džamijo Kibletejn, Hendek, džamijo v Kubbau in tiskarno Kur’ana Častnega v Medini al-Munavvari.

Mufti dr. Nedžad Grabus je obiskal IDB (Islamic Development Bank) in se dogovoril glede detajlov za realizacijo projekta SVN-03. Mufti se je tudi srečal s poslovneži iz Jedde in se z njimi pogovarjal o vakufskih projektih Islamske skupnosti v Sloveniji.

medina4

Akademik dr. Enes Karić si ogleduje načrt razvoja Medine

V sredo, 12. marca 2013, je potekal osrednji dogodek katerega se je udeležil tudi prestolonaslednik, ki ga je spremljala delegacija na visoki diplomatski ravni v kateri je bil tudi princ Sultan bin Salman, predsednik komisije za turizem in starine Kraljevine Saudske Arabije, in princ Muhamed bin Salman, vodja prestolonaslednikovega sodišča.

medina6

Načrt razvoja Medine al-Munavvare

V izjavi ob prej omenjeni priložnosti, je guverner mesta Meka princ Khaled Al-Faisal, poudaril pomembnost mesta Medina v srcih muslimanov po vsem svetu, mesto Medina je mesto, ki je gostilo poslanca Muhameda, a.s., (Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir) in njegove ashabe (prijatelje), nudilo podporo islamu in  je mesto Džamije Muhammeda, a.s., druge naj pomembnejše zgradbe za muslimane.

V izjavi je pohvalil čuvaja dveh pomembnih džamij Kralja Abdullaha, za začetek največje razširitve džamije, ki se nahaja okoli Kabe v Meki in džamije poslanca Muhameda v Medini.

medina3

Notranjost džamije na Hendeku

Princ Khaled je dejal, da zgodovina Medine in njeni dosežki postavljajo mesto in njegovo starejšo sestro Meko na pozicijo »da postanejo večna prestolnica islamske kulture« saj se je iz tega mesta islam razširil po celotnem svetu in poudarjal vrednote pravičnosti, usmiljena in strpnosti.

Princ Khaled je povedal tudi, da Medina odraža kulturno, islamsko, človekoljubno in globalno dimenzijo mesta in njegove izjemne prispevke k svetovni civilizaciji v preteklih 14 stoletjih.

Princ Sultan je poudaril prizadevanja pri oskrbi Islamskih zgodovinskih objektov v Medini in drugih delih Kraljestva. Glede na raziskavo, ki jo je izvedla SCTA je 384 zgodovinskih objektov v Meki in Medini, s tem da se samo v Medini nahaja 266 objektov. »Ti objekti so zelo pomembni za muslimane saj pripovedujejo zgodbe o zgodovini in napredku islama«.
Princ Faisal je poudaril vlogo poslanca Muhameda, a.s, pri doseganju enotnosti muslimanov in spodbujanju vernikov k sledenju naukom islama v njihovih življenjih. »To je povzročilo nastanek najvišje človeške civilizacije, ki temelji na enakosti in pravičnosti« je še dodal guverner Medine. Princ Feisal je poudaril zgodovinski, kulturni, družbeni in gospodarski pomen Medine, »To je simbol islamske enotnosti, ko muslimani iz celega sveta obiskujejo mesto in molijo v Džamiji Muhammeda, a.s, in oddajajo spoštovanje Poslancu«.

Princ Faisal je poudaril izjemen napredek, ki ga je dosegla Medina v preteklih nekaj letih. Izrazil je upanje da bo slavje poglobilo koncept islamske kulturne enotnosti, kot tudi vrednost strpnosti in zmernosti.

medina1
Džamija na Hendeku
Dr. Adnan Al-Mazroue, predsednik Univerze Taibah, je dejal da je poslančeva selitev v Medino prelomna točka v zgodovini mesta »odločitev da Medina postane prestolnica islamske kulture predstavlja pomemben dogodek za vse muslimane«. Dejal je da bo univerza gostila številne konference in seminarje ob tej priložnosti.

Dejal je da je bila Medina vedno deležna skrbi in pozornosti vladarjev te države, od kralja Abdul Aziza, njegovih sinov Sauda, Faisala, Khalida, Fahda in kralja Abdullaha čuvaja dveh mošej. Izbor Medine kot prestolnice islamske kulture prihaja v času, ko je čuvaj dveh mošej začel z zgodovinskim projektom svetovnega dialoga, obsodbi ekstremizma in obračanju k zmernosti in življenju v sožitju. Med tem je visoki komesarijat dogodka potrdil končni razpored dejavnosti in ustrezen medijski načrt. Organizatorji bodo ob tej priložnosti, spodbujali način življenja poslanca Muhammeda in poudarjali kulturne, zgodovinske in socialne razmere v svetem mestu. Prav tako bodo predstavil dosežke Savdske Arabije v njenih prizadevanjih za razvoj mesta in podporo različnim kulturnim dejavnosti, v okvirih, ki potrjujejo, islamsko identiteto.

medina2

Harem-i-šerif v Mekki