zavrasya5

MUFTI DR. NEDŽAD GRABUS, NA 8. KONFERENCI EVRO-AZIJSKEGA ISLAMSKEGA SVETA

Od ponedeljka, 19., do četrtka, 22. novembra 2012, se mufti, dr. Nedžad Grabus, udeležuje 8. Konference Evro-Azijskega islamskega sveta, ki poteka v Istanbulu. Predstavniki muslimanov iz različnih držav bodo ob tej priložnosti razpravljali o »Tradiciji in novih razumevanjih islama v Euro-Aziji«, »Preteklosti in prihodnosti verskih institucij v Evro-Aziji«, »Evro-Azija, izkušnja skupnega življenja (Livinig Together)« in »Prihodnost muslimanov v Evro-Aziji«.

Na otvoritveni slovesnosti, na kateri je prisostvoval tudi turški predsednik Vlade, njegova ekscelenca, gospod Recep Tayyip Erdoğan, je poleg drugih spregovoril tudi mufti, dr. Nedžad Grabus. V svojem nagovoru je povedal:

»Spoštovani predsednik Vlade Republike Turčije, Vaša ekscelenca, Recep Tayyip Erdoğan.

Spoštovani namestnik predsednika Vlade.

Spoštovani predsednik za verska vprašanja, prof. dr. Mehmet Gormez.

Spoštovani udeleženci 8. konference Evro-Azijskega islamskega sveta.

Dovolite mi, da se v imenu udeležencev tega srečanja zahvalim predsedništvu za verska vprašanja Republike Turčije na čelu s prof. dr. Mehmetom Gormezom za poziv, da se srečamo v Istanbulu in se pogovorimo o ključnih vprašanjih za muslimane v državah Evro-Azije. Dijanet (predsedništvo za verska vprašanja) Republike Turčije je primer, kako se lahko v modernem svetu vzpostavi organizirana in odgovorna celovita skrb za islamsko izobraževanje in vzgojo ter razvoj duhovnega verskega življenja na temeljih najboljše prakse iz naših izvorov.

zavrasya5

Muslimani se povsod po svetu soočajo z novimi izzivi, posebej v afirmaciji svoje identitete. Vsi smo v okviru svojega obsega odgovorni, no obstajajo vprašanja, ki so skupna za vse muslimane v svetu in jih moramo vsi skupaj poudarjati. To so vprašanja dostojanstva in afirmiranja vrednot naše vere na temeljih, ki jih je vzpostavil naš Poslanec, a.s. Na podlagi Kur’ana in hadisov ter zgodovinskih izkušenj smo se naučili, da spoštujemo pluralizem mišljenja, religijski pluralizem, razvijamo toleranco in medsebojno spoštovanje, tako med muslimani kot tudi med nemuslimani. Zato je sedaj priložnost, tukaj v Istanbulu, da na tej konferenci kritično valoriziramo in ocenimo rezultate dosedanjih konferenc ter si pogumno in odločno prizadevamo za promocijo duha skupnosti in odgovornosti pri delovanju naših organizacij in skupnosti v Euro-Aziji. Sporočilo, ki ga je Vzvišeni Bog dal hazreti Merjemi (Mariji) potem, ko je po težkih porodnih bolečinah čudežno rodila sina Isaa (Jezusa), govori o tem, da se premakne in pretrese palmino deblo, da se ji povrne moč, ko poje dateljn. Zgodilo se je Božje čudo in rodil se je Isa, a.s., toda na tem svetu in na primeru hazreti Merjeme lahko vidimo, da brez truda in napora ni ničesar, halal mal (premoženje) in evlad (otroci) zahtevajo velik napor.

zavrasya1a

Mi, ki opazujemo turško družbo od zunaj, se pogosto sprašujemo, kaj je uspeh ekonomskih, družbenih, izobraževalnih in posebej duhovnih sprememb v Republiki Turčiji. Najboljši odgovor bi lahko dal predsednik Vlade Republike Turčije, njegova eskcelenca, Redžep Tayyip Erdogan, sam bom parafraziral eno njegovo misel, in sicer je to sprememba mentalitete mišljenja. Zato so ashabi (prijatelji) Božjega Odposlanca za nas inspiracija, da ko ob dosežku duhovne svobode, vedno sledijo dobri rezultati na tem svetu. Brez osvoboditve od lažnih vrednot, lažnih božanstev ni nikoli napredka. Zato je našim družbam, ne samo na področju Evro-Azije, v katerih so skoraj celo stoletje vladale ideologije enoumnosti, potreben velik napor za duhovne spremembe, iz katerih se bo rodil splošni družbeni napredek.

zavrasya4

Prepričan sem, da delim mišljenje večine prisotnih gostov iz tujine, da je Dijanet odličen primer, kako se ob spoštovanju vseh pozitivnih izkušenj iz naše zgodovine in z modernim pristopom lahko dosežejo veliki rezultati na polju islamskega delovanja, duhovne rasti in ohranjanja islamskega ahlaka (morale).

Glede na vse to mi močno podpiramo idejo za ustanovitev islamske univerze v Istanbulu, ki bo omogočila študentom, da dobro razumejo preteklost in sedanjost ter se lahko kosajo z izzivi v prihodnosti na področju islamskega izobraževanja.

Želim vam veliko uspeha na tej konferenci,« je med drugim povedal mufti, dr. Nedžad Grabus.