ljubljana_hidzra1

MEKTEBSKI OTROCI POPESTRILI ZAČETEK NOVEGA HIDŽRETSKEGA LETA V LJUBLJANI

Odbor Islamske skupnosti Ljubljani na čelu s predsednikom h. Midhatom Alagićem in imami Senadom Karišikom in Špendijem Fidanijem so pripravili svečanost ob novem 1434. hidžretskem letu v džematu Ljubljana, ki je potekala v soboto, 17. novembra 2012, v večernih urah.

Ob tej priložnosti se je zbralo veliko število otrok iz mekteba (verouka), ki so se prisotnim predstavili z branjem in interpretiranjem Kur’ana na pamet in prepevanjem ilahij (pobožnih pesmi).

ljubljana_hidzra2

Merisa Amet kot najmlajša članica mekteba zna napamet veliko sur iz Kur’ana

Imam Senad Karišik je v uvodni besedi zaželel vsem prisotnim srečno in veselo novo leto. Izrazil je dobrodošlico muftiju dr. Nedžadu Grabusu in sekretarju Nevzetu Poriću, ki sta se udeležila svečanosti. Povedal je tudi, da je zelo pomemben odnos staršev do njihovih otrok kot tudi verska vzgoja, ki jim jo nudijo. Razložil je pomen novega leta in poudaril, da morajo muslimani spoštovati svoje praznike in otrokom praktično pokazati kako in na kakšen jih je treba praznovati.

ljubljana-hidzra3

Na svečanosti je bilo veliko otrok, ki obiskujejo verouk v Ljubljani

Imam Špendi Fidani je skupaj z mektebskimi otroci pripravil program, ki je bil izveden. Spodbujal je vsakega otroka pri njegovem nastopu saj je bila pri nekaterih trema zelo vidna. Ob koncu je pohvalil vse skupaj in jim zaželel, da tudi v prihodnje obiskujejo verouk in postanejo še boljši. Tudi on je čestital prisotnim novo leto in zaželel vsako dobro.

ljubljana_hidzra5

Imam Senad Karišik

Mufti dr. Nedžad Grabus je nagovoril prisotne. Zahvalil se je imamom kot tudi članom odbora za organizacijo tega dogodka. Izrazil je svoje zadovoljstvo, da so njegovi študentje (imama) na pravi poti naše častne vere. Pohvalil je znanje otrok iz področja vere, ki so ga pokazali. Za uspeh naše misije so pomembna tri sbujekta. Otrok je najpomembnejši subjekt. Drugi subjekt so starši in tretji so imami in muallime. V preteklih letih smo, zahvaljujoč imamom in muallimam, naredili velik izkorak pri organizaciji verskega življenja v Ljubljani in posebej pri organizaciji verskega pouka, je med drugim povedal mufti Grabus. V nadaljevanju je spregovoril o hidžri Muhammeda, a.s., iz Mekke v Medino in zaključil nagovor s čestitko ob novem 1434. hidžretskem letu.

ljubljana_hidzra4

Otroci prejemajo novoletna darila

Potem je Odbro Islamske skupnosti Ljubljana daroval mektebske otroke z novoletnimi darili. Na dvorišču pa je bil organiziran ognjemet ob začetku novega leta.

Nevzet Porić

ljubljana_hidzra6
Imam Špendi Fidani