omladina2

LJUBLJANSKA MLADINA V ISTANBULU

V začetku oktobra 2012 je del mladine ljubljanskega džemata skupaj z imamom organiziral potovanje v Istanbul. To je bila odlična priložnost, da se preživi čas v eni od najlepših svetovnih prestolnic in obiščejo njene znamenitosti.

 

Najpomemnejša mesta, ki so bila obiskana ob tem potovanju so Sultan Ahmedova (plava) džamija, Sulejmanija (džamija Sultana Sulejmana Veličanstvenega), Sultan Ejubova džamije (džamija in grob, ashaba-prijatelja Božjega odposlanca, Ebu Ejuba el-Ensarija), Kapali čaršija ali Grand Bazar in muzej Topkapi v katerem se nahajajo stvari, ki so povezane tudi z odposlancem Muhammedom, Bog naj ga blagoslovi in u podari mir, kalifi Ebu Bekrom, Omerom, Osmanom, Alijem, potem Halid ibn Velidom in številni drugi pomembni predmeti iz zgodovine muslimanov, ki so ohranjeni do današnjih dneh.

omaldina1

Posebno doživetje v Istanbulu je opravljanje vsake dnevne molitve v naketerih od že omenjenih džamij ali v nekaterih manj znanih džamijah. Ob vsaki molitvi se je videla želja na obrazih naših mladeničev, da bi si želeli imeti džamijo v svojem mestu, Ljubljani, Po končani skoraj vsaki molitvi so nekako komentirali svojo željo, da si želijo dočakati ljubljansko džamijo in v njej moliti.

omladina2

In zares, džamija je mesto kjer se vzgajajo najboljši ljudje kako za muslimane tako tudi za vse druge ljudi.

Iskreno pričakujemo, da bo takšnih in podobnih druženj v prihodnosti še več, ker je to odlična priložnost za medsebojno spoznavanje in pridobivanje iskrenih prijateljev.

Špendi Fidani