photo7

20. OBLETNICA DŽEMATA ŠKOFJA LOKA

V soboto, 16. junija 2012, je v Škofja Loki potekala slovesnost ob 20. obletnici ustanovitve džemata Škofja Loka. Slovesnosti so se udeležili številni visoki gostje, imami, člani džemata Škofja Loka in drugi.

Ob začetku prireditve, ki je potekala v dvorani »Loški oder« škofjeloškega gledališča so prisotne nagovorili najprej župan mag. Miha Ješe, ki je čestital Islamski skupnosti ob 20. obletnici džemata Škofja Loka in zaželel dobrodošlico v Škofja Loko vsem prisotnim. Izpostavil je dobro sodelovanje z imamom Ifetom Suljićem in Odborom Islamske skupnosti Škofja Loka.

Imam Ifet Suljić je v svojem emotivnem nagovoru spomnil na začetke delovanja džemata Škofja Loka. Spomnil se je težkih trenutkov, ki jih je skupaj z bratom Sifetom preživljal v begunskem centru v Škofja Loki saj sta zaradi vojne v Bosni in Hercegovini zapustila svojo domovino, prekinila šolanje v Gazi Husrev-begovi medresi v Sarajevu in zaživela novo življenje. Zahvalil se je vsem, ki so mu pomagali, da je tudi on preživel dvajset lepih let v Škofja Loki, ki so polne lepih spominov, ki bodo ostali močno vtisnjeni v njegovem srcu. Posebej se je zahvalil dr. Nedžadu Grabus, tedaj imamu na Jesenicah, danas pa muftiju, ki mu je pomagal v teh težkih trenutkih in mu zaupal vodenje džemata Škofja Loka. V nadaljevanju je imam Suljić omenil nekatera dejstva v zvezi s samim delovanjem džemata Škofja Loka, spomnil se je nekaterih oseb, ki so zaslužne za uspeh tega džemata itd.

Mufti dr. Nedžad Grabus je čestital imamu Ifetu Suljiću za predano, odgovorno in pošteno delo, ki ga je v preteklih dvajsetih letih opravljal v Škofja Loki. Poudaril je, da je Ifet Suljić edini imam, ki ima kontinuiteto imamskega dela v Sloveniji. V odbobju dvajsetih let ni nikoli zaupustil svojega dela in svojega džemata. Nikoli v Škofja Loki ni bilo nikakršnih problemov. Ta džemat je vedno deloval vzorno. Imam Ifet Suljić pozna vse člane džemata Škofja Loka. Obiskal jih je neštetokrat. Delil z njimi vesele in žalostne trenutke skozi obdobje dvajsetih let. Zato si zasluži vse pohvale in iskrene čestitke, je med drugim povedal mufti Grabus. Spomnil se je tudi svojih prvih stikov z džematom Škofja Loka. Bil je na ustanovitveni skupščini tega džemata leta 1992. Mufti Grabus je poleg džemata Ljubljana, katerem fizično pripada, tudi aktivni član džemata Škofja Loka. V nadaljevanju je spregovoril nekaj besed o blagoslovljeni noči lejletu-l-Mi’radžu, ki je sovpadal s 16. junijem. Poudaril je pomen vakufa (trajnega dobra), ki se v Islamski skupnosti obeležuje ob tej priložnosti. Ob koncu nagovora je podelil priznanje h. Suvadu Mehiću, predsedniku Odbora IS Škofja Loka za nesebičen doprinos pri razvoju in delovanju Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji in imamu Ifetu Suljiću je Mufti podelil zahvalo za nesebičen doprinos pri razvoju in delovanju Islamske skupnosti.

Za kulturni del programa sta poskrbela znana interpretatorja duhovne glasbe (ilahije in kaside) Zejd Šoto in Eldin Huseinbegović, ki sta za to priložnosti prišla iz Sarajeva. Z recitiranjem Kur’ana sta program obogatila imama Špendi Fidani in Munzir Čelenka. Program je povezoval Haris Muratagić.

Džemat Škofja Loka je bil ustanovljen, 20 junija 1992, ko je bila organizirana ustanovitvena skupščina. Takoj po ustanovitvi se je začel izvajati verouk za otroke v prostorih Gobarskega društva v Škofja Loki. Islamska skupnost je te prostore uporabljala brezplačno vse do leta 1995. Od takrat pa do leta 1998. se je verouk in ostale verske aktivnosti izvajale v begunskem centru v vojašnici Škofja Loka. Odbor Islamske skupnosti Škofja Loka je 19. februarja 1994, začel akcijo zbiranja denarja za nakup prostorov, ki je bila uspešno zaključena z nakupom hiše v Šolski ulici 7. Prvi in zdajšnji imam džemata Škofja Loka je Ifet Suljić. Prvi predsednik odbora je bil Ćemal Šmrković, drugi predsednik je bil Husein Bečić, tretji in zdajšnji predsednik je Suvad Mehić.

Iskrene čestitke džematu Škofja Loka in imamu Ifetu Suljiću ob 20. obletnici uspešnega delovanja in obstoja.

Nevzet Porić