img_0400

ODMEV RAMAZANA NA JESENICAH

Za  Jesenice se je vedno govorilo »Pojdimo na Jesenice, tam imajo Bajram, tam praznujejo«.

Tako je bilo tudi letos. V sklopu bajramskih prireditev je Kulturno športno društvo Bošnjakov Biser 16. septembra organiziralo predstavitev knjige  »Odbrana Sarajeva« avtorja dr.Nedžada Ajnadžića, generala in komadanta 1. korpusa Armije BiH. Dr. Ajnadžić je trenutno minister za vprašanja borcev  Kantona Sarajevo.

Ob tej priložnosti je prikazan tudi kratek dokumentarni film, ki je vsem zbranim prebudil boleče spomine, ki smo jih nekako potlačili vase in solze za katere smo mislili da so že dolgo nazaj usahnile.

Temu dogodku so se odzvali številni povabljeni med katerimi so mufti dr. Nedžad Grabus, tajnik Islamske skupnosti g. Nevzet Porić, predsednik BKS Fahir Gutić in drugi.

Po predstavitvi se je začel pogovor z generalem Ajnadžićem, ki je odgovarjal na različna vprašanja, ki so se večinoma ukvrajala z vojno v BiH.

Obeleževanje konca meseca posta se je nadaljevalo tudi v nedeljo 18. septembra z  Bajramsko prireditvijo »Praznujmo skupaj«, ki je bila letos organizirana že drugič. Prvotna namera je bila, da praznujemo na prostem in sicer na Čufarjevem trgu, vendar smo morali zaradi slabega vremena prireditev organizirati v dvorani.

Program se je začel za naše najmlajše in sicer z likovnimi delavnicami, ki jih je vodil Skender Bajrović, prof. likovne umetnosti. Ob koncu delavnice so otroci svoje risbice razstavili po avli in v dvorani, kjer je potekala prireditev.

Po končanih delavnicah so si najmlajši obiskovalci ogledali lutkovno predstavo v izvedbi gledališke skupine z Jesenic.

Potem je bil organiziran manjši tečaj, kako pripraviti dober burek, kjer smo prisotnim pokazali, kako se pripravi dober burek. Gospa Hatidža Ališić je s svojim humorjem in dobro voljo »razvijala« burek, ter spretno vrtela »oklagijo« za kar je požela velik aplavz in občudovanja predvsem pri mladih dekletih, ki so jo poskušale posnemati.

Potem je sledil uradni del kulturnega programa. Svečanosti so prisostvovali dr. Šemso Tanković, predsednik SDA Hrvaške in član hrvaškega saborja, župan občine Jesenice g. Tomaž Tom Mencinger, podžupanja ga.Vera Pintar, podpredsednik odbora Islamske skupnosti Jesenice g. Adem Varmaz, jeseniški imam Munzir Čelenka in drugi.

Nastopila so štiri kulturna društva in sicer poleg našega še dva društva iz Avstrije  Mladinsko kulturno-umetniško društvo ,,BALKAN-FOLK, Kud »Safir« in  Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo “NUR”  iz Siska.

Predstavili so se  z  bošnjaškimi plesi in tudi z orientalnimi igrami. Ogledali smo si tudi odlomek iz komedije »Mujo Dulum«, ki je prisotne nasmejalo do solz.

Tudi sevdalinke niso manjkale, ki so jih prepevali Hakija Muminović, Hašim Dedić, Sandra Ponjević,  Jasmina Ilić in drugi. Poleg sevalink je mlada Amina Majetić zapela nekoliko tujih pesmi in na ta način popestrila program.

Ob koncu so prisotni lahko probali tradicionalne bošnjaške jedi, ki so jih pripravile naše jeseničanke.

S tašno prakso obeleževanja naših praznikov bomo nadeljevali tudi v prihodnje.

Nihad Balagić