3.1

ZA ARHITEKTURNI NATEČAJ ZA DŽAMIJO V LJUBLJANI ZANIMANJE Z VSEGA SVETA

Objavljamo novico, ki jo je 3.10.2011, objavila (STA) Slovenska tiskovna agencija v zvezi z natečajem za džamijo v Ljubljani.
Ljubljana, 3. oktobra (STA) – Mednarodni arhitekturni natečaj za projektno rešitev Islamskega versko kulturnega centra v Ljubljani se bo zaključil danes. Natečajno gradivo je doslej prevzelo okoli 80 podjetij, je za STA povedal tajnik Islamske skupnosti v RS Nevzet Porić. Po njegovih besedah bo število prejetih projektnih rešitev znano do konca tedna.
Za gradivo so se med drugim zanimala podjetja iz Združenih držav Amerike, Nemčije, Avstrije, Italije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine, največ pa jih je bilo iz Slovenije, pravi Porić. Kdaj bodo znani rezultati natečaja, je po njegovih besedah odvisno od števila prijav in hitrosti dela ocenjevalne komisije, ki ji predseduje podžupan Mestne občine Ljubljana (MOL) Janez Koželj.
Islamska skupnost je natečaj za džamijo objavila konec junija, nagradila pa bo prve tri najboljše rešitve. Za prvo nagrado bodo namenili 30 tisoč evrov, za drugo 15 tisoč, za tretjo pa 10 tisoč evrov. Zagotovili so tudi sredstva za tri odkupe, in sicer šest tisoč evrov za vsakega.
Džamija bo stala na 11 tisoč kvadratnih metrov velikem zemljišču med Parmovo in Kurilniško ulico. Islamska skupnost je za nakup okoli 4,5 milijona evrov vrednega občinskega zemljišča najela kredit v višini 2,6 milijona evrov, ki ga še odplačuje. Po Porićevih besedah je zaenkrat ostalo še 1,8 milijona evrov, ki jih bodo skušali odplačati do konca leta. Če jim to ne bo uspelo, bodo ponovno prosili za podaljšanje roka plačila.
Islamska skupnost računa tudi na pomoč donatorjev iz tujine, vendar trenutno konkretnih obljub še nimajo, je povedal Porić. Kot pravi, bo zbiranje sredstev lažje, ko bo znana podoba džamije. S podobo bo jasno tudi, koliko bo gradnja stala in kdaj bodo z deli lahko začeli. Zadnja napoved za začetek je bila konec leta 2012.