mufti-grabu-na-fpv-4

Obisk muftija Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji dr. Nedžada Grabusa na Fakulteti za poslovne vede

Objavljamo sporočilo Tiskovnega urada Slovenske škofovske konference o muftijevem obisku Fakultete za poslovne vede.

Sporočilo objavljamo v originalu brez kakršnihkoli popravkov ali dopolnil. Na povabilo ljubljanskega pomožnega škofa dr. Antona Jamnika sta v torek, 11. januarja 2011 Fakulteto za poslovne vede v Ljubljani obiskala dr. Nedžad Grabus, mufti – predsednik mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji in njegov tajnik gospod Nevzet Porić.

Predstavitev islama sta začela s pozdravom es-selamu alejkum, s katerim sta študentom zaželela Božji mir in blagoslov. Gosta sta spregovorila o islamu na splošno ter predstavila temeljne značilnosti islamskega verovanja. Seznanila sta jih s temeljnimi resnicami, stebri islama in življenjem začetnika islama preroka Mohameda (570-632). Pomembno je, da smo o osnovnih značilnostih in prepričanjih svetovnih religij poučeni in da poročila medijev spremljamo z zadržanostjo, saj npr. zaradi stereotipnega razumevanja islamske kulture ter posploševanja prihaja do problemov velikih razsežnosti. Strinjala sta se, da so poleg medkulturnega in medreligijskega dialoga pomembne tudi tradicionalne vrednote, ki so skupne tako muslimanom kot kristjanom. Pojavnost religije je marsikdaj zlorabljena in državni konflikti se velikokrat prenesejo tudi na versko raven. Po njunem mnenju tako ne gre za problem sveta z islamom, saj muslimanski svet ni izoliran subjekt, ampak gre za konflikte na državnih nivojih. Manipuliranje z religijami ter enačenje političnih sistemov z navzočnostjo tradicionalnih religij se lahko rešujeta samo po poti izobraževanja in osveščanja ljudi. Resen in širok problem je v naši neizobraženosti in vnaprejšnjih stereotipnih predstavah, zato moramo biti nujno odprti za medsebojni dialog. Zanimati nas morajo predvsem globoke misli in sporočila, ki so preživela stoletja, in torej ne samo in predvsem množica površnih in površinskih informacij.

Zelo pozitivno je, da so v Sloveniji dobri, pristni in iskreni ter dialoški odnosi med Islamsko skupnostjo in Katoliško Cerkvijo ter drugimi krščanskimi skupnostmi.

Na srečanju so se dogovorili, da se bodo tudi v prihodnje še srečali na temo temeljnih etičnih vprašanj v slovenski družbi, pa tudi širše.

Besedilo je pripravila Andreja Bogdan, študentka Fakultete za poslovne vede.

TISKOVNI URAD SŠK

mufti-grabu-na-fpv-1

mufti-grabu-na-fpv-2

mufti-grabu-na-fpv-3

mufti-grabu-na-fpv-4

mufti-grabu-na-fpv-5