asura3

Novice iz džemata Ljubljana

V četrtek, 11. decembra 2010, je bil v Ljubljani 10. dne meseca muharrema, dneva ašure, organiziran skupni iftar za vse tiste, ki so se ta dan postili. Jevmi ašuro obeležujejo muslimani na vseh koncih sveta.

V hidžretskem koledarju predstavlja mesec muharrem prvi mesec v letu in je eden izmed štirih pomembnih mesecev tega koledarja. Božji poslanec Muhammed, naj je mir z njim, je rekel: »Najboljši post po postu v mesecu ramazanu je post v mesecu muharremu.« Zelo velik pomen ima deseti dan svetega meseca muharrem, ki se imenuje Dan ašure. V hadisu-šerifu piše: »Kdor oskrbi svojo družino na Dan ašure, njega bo Bog oskrbil skozi celo leto.«

Poleg omenjenega iftarja so imeli verniki možnost to noč prisostvovati tudi na organiziranem programu, ki je zajemal predavanje, nočno nafilo in zikr. Združenje žena Zemzem je, v organizaciji muallime Izudine Karišik, pripravilo tudi posebno jed, ki se imenuje ašura, ki se je pripravljala v času Božjega poslanca Nuha, naj je mir z njim, ko se je po dolgem potovanju po morju izkrcal na kopno. Celemu programu se je odzvalo veliko število vernikov.

V petek, 12. decembra 2010, je bila v Ljubljani organizirana tribuna na temo »Globalizacija, islam in svet«. Temo je predstavil prof. Dželil Saliju. Prof. Dželil Saliju je govoril o pomenu pojma globalizacije, vrstah globalizacije in odnosu muslimanov do globalizacije. Poudaril je, da globalizacija predstavlja pojem globalne vasi in da je ta termin začel prvi uporabljati kanadski politolog Marshal Mackluhan.

Med ostalim je rekel, da je v vseh aspektih globalizacije prisotna tudi ideologija globalizacije in tudi sama globalizacija ideologije. Odnos muslimanov v smeri globalizacije v današnjem času lahko predstavlja: izolacijo, ki ne vodi dobru, asimilacijo, ki tudi ne vodi k dobru in integracijo, kateri bi se morali v tem času bolj potruditi.

asura3

asura4

asura5