mevlud1

V LJUBLJANI OBELEŽEN ROJSTNI DAN MUHAMMEDA, A.S.

 

Ljubljana, 06. marec 2010, (MINAS) – V soboto, 06. marca 2010, je Mešihat Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji v sodelovanju z Odborom Islamske skupnosti Ljubljana organiziral centralni mevlud ob rojstnem dnevu Muhammeda, a.s.

 

 

 

Muslimani računamo čas po luninih menah. Trenutno smo v mesecu rebiu-l-evvelu leta 1431 P.H. oziroma tretjem mesecu v letu v katerem se je rodil Boji poslanec Muhammeda, a.s., in sicer 12. rebiu-l-evvela 571. leta v Mekki. Muslimani se v tem mesecu intenzivno spominjajo Muhammeda, a.s., in prakticirajo različna skupna bogoslužja, ki so posvečena njemu.

 

Tako je bilo tudi v Ljubljani. Progam so izvedli člani pevskega zbora Medžlisa Islamske skupnosti Sarajevo oziroma imami na čelu z glavnim imamom mag. Feridom Dautovićem in njegovim namestnikom Malikom ef. Šljivo. V začetku programa je prisotne nagovoril najprej ljubljanski imam Senad Karišik, ki je izrazil dobrodošlico prisotnim in zadovoljstvo, da je organiziran centralni mevlud v ljubljanskem džematu. Potem je prisotne nagovoril namestnik glavnega imama Malik ef. Šljivo, ki je spregovoril nekaj besed o Medžlisu Islamske skupnosti Sarajevo in njegovih projektih, ki jih izvajajo.

 

Sledil je mevludski program v izvedbi pevskega zbora Medžlisa Islamske skupnosti Sarajevo. S svojim milozvočnim interpretiranjem Kur’ana, ilahij (pobožne pesmi) in mevluda (spev o Muhammedu, a.s.) so izvajalci prebudili emocije pri številnih vernikih, ki so se v velikem številu zbrali v ljubljanskem mesdžidu.

 

Predavanje o Muhammedu, a.s., je imel glavni imam Medžlisa Islamske skupnosti Sarajevo mag. Ferid Dautović, ki je skozi kur’anski prikaz svetoval vernikom na kakšen način je treba doživljati Muhammeda, a.s., in negovati ljubezen do njega, ker je to predpogoj za vsakršni življenjski uspeh. Izrazil je svoje zadovoljstvo, da je bil lahko del in je še vedno del ekipe, ki skrbi za zbiranje denarja za izgradnjo džamije v Ljubljani. Svetoval je da se vsi vključimo v projekt in čim prej dokončamo zgodbo staro štirideset let. Po njegovih besedah bodo muslimani na čelu z muftijem dr. Nedžadom Grabusom uspeli priti do tega predolgega cilja.

 

Prisotne je nagovoril tudi mufti dr. Nedžad Grabus, ki se je zahvalil gostom za prihod v Ljubljano in obujanje otroških dni pri marsikom pri izvedbi starih ilahij in mevluda. V nadaljevanju je spregovoril nekaj besed o aktualnih vprašanjih Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji s poudarkom na akcijo zbiranja denarja za odplačilo bančnega posojila. Izpostavil je tudi problem delavcev, ki so na začasnem delu v Sloveniji in so muslimani. Povedal je prisotnim, da se je določeno število teh delavcev obrnilo na Islamsko skupnost in zaprosilo za pomoč, ker so bili prevarani. Redno so izvrševali svoje delovne obveznosti in na koncu niso bili plačani za to. Že mesece niso dobili osnovne plače. Obljubil je da bo Islamska skupnost opozorila na ta problem in v mejah svojih zmožnosti pomagala tem ljudem.

Povedal je tudi, da mu mandat na mestu muftija poteče 29. aprila 2010 ter, da se še vedno ni odločil, ali bo nadaljeval drugi mandat. Ko se bo odločil bo sporočil. Te besede so bile pospremljene z velikim tekbirom kot sporočilo, da si muslimani v Sloveniji želijo, da mufti Grabus nadaljuje svoje delo v Sloveniji. To je bilo opazno tudi po končanem programu, ko so mu v večini pristopili in poskušali povedati, da si želijo da nadaljuje mandat.

 

Ob koncu so bila podeljena priznanja Islamske skupnosti posameznikom, ki so si s svojim angažmajem in prostovoljnim delom to prislužili. Tako so bila podeljena priznanja naslednjim osebam:

 

  1. Nazif Topuz, imam v Celju
  2. Salih Omanović, član Zbora IS
  3. Midhat Alagić, predsednik Odbora IS Ljubljana
  4. Zijad Svraka, predsednik Odbora IS Koper
  5. Senad Bejtić, predsednik Odbora IS Kranja
  6. Zilhad Kudić, podpredsednik Odbora IS Ljubljana

 

Čestitamo dobitnikom priznanja in molimo Boga, da jim da vsako dobro, veliko zdravja in še več pripravljenosti, da pomagajo projekte Islamske skupnosti v RS.

mevlud1

mevlud2

mevlud3

mevlud4

mevlud5

mevlud6

mevlud8

mevlud9

mevlud10

mevlud11

mevlud7