rijeka5

MUFTI DR. NEDŽAD GRABUS NA ZNANSTVENEM SREČANJU NA REKI NA HRVAŠKEM

Reka, 05. marec 2010, (MINAS) – V petek, 05. marca 2010, je bil na Reki organiziran simpozij z naslovom »Prisotnost in delovanje Cerkve v javnosti: izzivi, možnosti, sporni vidiki«, ki ga je organiziralo „Sveučilište u Zagrebu – Katolički bogoslovni fakultet – Teologija u Rijeci”. Na simpoziju je na poziv Teološke fakultete sodeloval mufti doc. dr. Nedžad Grabus. Poleg muftija Grabusa so na simpoziju sodelovali ljubljanski nadškof prof. dr. Anton Stres, dr. fra. Ivan Šarčević iz Sarajeva, doc. dr. Nenad Malović iz Zagreba in številni drugi ugledni profesorji iz Zagreba in Reke. 

 

 

Mufti doc. Dr. nedžad Grabus je govoril o „Islamskem delovanju v javnem področju”. Dr. Grabus je poudaril kako je tema, ki mu je zastavljena kot naloga zelo kompleksna kako v teoretičnem tako tudi v praktičnem smislu. Zato njegov prispevek, ki ga je predstavil naj ne bi bil „usmeriteljski”, ker je vprašanje verskega, v tem primeru islamskega delovanja v javnem področju, odvisno od več dejavnikov. Potem je predstavil najpomembnejše segmente delovanja Islamske skupnosti v javnem področju in širši društveni skupnosti. 

 

Vprašanja, ki se zastavljajo iz samega naslova so: „Kaj vse spada pod islamsko delovanje? Kdo organizira življenje vernika, versko življenje in v katerem in kašnem društvenem sistemu oziroma kaj vse razumemo kot javno področje in kako želimo urediti versko življenje?” Obstajajo sistemi v svetu, ki spodbujajo razvoj verskega življenja kot tudi tisti sistemi, ki ga v znatni meri onemogočajo in omejujejo ali povzročajo zbeganost med ljudmi. Dr. Grabus je omenil dve zanimivi knjigi, ki se ukvarjajo s tem vprašanjem Vera in moč, politike islama avtorja Edwarda Mortimera in knjiga Johna Esposita Kdo govori v imenu islama.

Dr. Grabus je v spremljavi škofjeloškega imama Ifeta Suljića obiskal tudi džemat na Reki. Pogovarjal se je z glavnim imamom na Reki Hajrudinom Mujkanovićem. Nagovoril je zbrane vernike pred začetkom džume-namaza in jim zaželel srečno in uspešno nadaljevanje projekta izgradnje IKC na Reki.

rijeka1

rijeka2

rijeka3

rijeka4

rijeka5