sejh1

UMRL ŠEJUH-L-AZHAR MUHAMMED SEJJID TANTAVI

Med službenim obiskom v Riadu (Savdska Arabija) je v sredo, 10. marca 2010, zaradi posledic srčnega infarkta umrl šejhu-l-Azhar Muhammed Sejjid Tantavi. Šejh Tantavi je prisostvoval v Savdski Arabiji na svečanosti ob podelitvi nagrade »Kralj Fejsal«, ki jo podeljujejo zaslužnim za razvoj arabskega jezika. Šejh Tantavi, ki je imel 81 let, je bil imenovan na položaj »Šejhu-l-Azhara« leta 1996. Telo šejha Tantavija je bilo pokopano na pokopališču Beki’a v Medini.

 

Srčni infarkt je doletel šejha Tantavija na letališču v Riadu pred poletom proti Kairu. Šejh Tantavi je zapustil testament pred odhodom v Savdsko Arabijo v katerem je zapisal, če bi slučajno umrl naj ga pokopljejo na pokopališči Beki’a med ashabi (prijatelji Muhammeda, a.s.) in drugimi muslimani.

 

Šejh Tantavi je dolžnost najvišje avtoritete, vrhovnega imama Al-Azhar univerze opravljal 14 let in istočasno opravljal dolžnost najvišje in najbolj odgovorne avtoritete ehlu sunneta danes in kot takšen je zapustil ta svet. Pokopan je bil 11. marca 2010 v Medini.

 

V času konference v Egiptu med 22. in 25. februarjem 2010, se je s šejhom Tantavijem na kratko srečal mufti dr. Nedžad Grabus kjer sta spregovorila par besed o današnjem stanju islama in muslimanov v svetu. (Vir: rijaset.ba)

Mufti dr. Nedžad Grabus je, v svojem imenu in imenu članov Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, poslal sožalje egiptovskem veleposlaniku v Ljubljani g. Ahmedu Farouku ob smrti šejha Tantavija.