ma7.jpg

MEVLUDSKA AKADEMIJA »TEBI, RESULALLAH« V CANKARJEVEM DOMU

Ljubljana, 21. marec 2009, (MINAS) – V soboto, 21. marca 2009, je Mešihat Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji organiziral Mevludsko akademijo »Tebi, Resulallah« ob rojstnem dnevu Božjega odposlanca Muhammeda, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir.

Obeleževanje mevluda oz. rojstnega dneva Božjega Odposlanca je znano vsem muslimanom v svetu. Mevlud dobesedno pomeni rojstvo. Vedno se uporablja samo za Božjega odposlanca Muhammeda oziroma obeleževanje njegovega rojstnega dneva.

 

Svečane akademije so se udeležili številni visoki gostje. Vabilu Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji se je odzvala ministrica Katarina Kresal, odvetnika Islamske skupnosti Miro Senica in Peter Fašun, župan Mestne občine Ljubljana g. Zoran Janković, direktor Urada za verske skupnosti dr. Drago Čepar, glavni imam Medžlisa Islamske skupnosti Sarajevo Ferid Dautović, predsednik Medžlisa Islamske skupnosti Sarajevo g. Jusuf Zahiragić, imami iz Slovenije, Avstrije, predsedniki izvršilnih odborov, člani Mešihata in Zbora Islamske skupnosti v Sloveniji in številni verniki in vernice.

V prepolni Linhartovi dvorani Cankarjevega doma so posebej pripravljen program posvečen Muhammedu, a.s., izvedli hafiz Aziz Alili iz Zagreba, hafiz Senad Podojak iz Welsa, Zejd Šoto iz Mostarja, Eldin Huseinbegović iz Sarajeva, pevski zbor Medžlisa Islamske skupnosti Koper, Ela Porić in Nevres Mustafić. Program je povezovala novinarka Pop tv gospodična Karmelina Husejnović.

Ob samem začetku je mufti dr. Nedžad Grabus v imenu Islamske skupnosti v Sloveniji predal posebno priznanje g. Miri Senici za pomoč pri delovanju in razvoju Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji kot znak zahvale za vse kar je g. Senica naredil za Islamsko skupnost od leta 2005, naprej.

Priznanje je bilo podeljeno tudi županu Mestne občine Ljubljana g. Zoranu Jankoviću. Vodstvo Islamske skupnosti je prepoznalo iskrenost in željo v županovih namerah, da končno reši vprašanje začetka izgradnje džamije v Ljubljani. Potem, ko je prejel priznanje Islamske skupnosti je g. Janković javno predal muftiju dr. Nedžadu Grabusu »Predlog razpisa natečaja za projektno rešitev Islamskega versko kulturnega centra v Ljubljani«. Župan Janković pričakuje, da bo čim preje zaključen arhitekturni natečaj, ki bo podlaga za izgradnjo džamije v Ljubljani.

Potem je sledila podelitev vakufnam oz. zahval donatorjem za Islamski verski in kulturni center. Vakufanama je nastala iz besede vakuf, ki označuje neko dobro, ki ga določena oseba (vakif) prostovoljno prispeva v verske, izobraževalne, zdravstvene, socialne in druge namene.

Bronasti donatorji so vsi tisti, ki so prispevali sredstva za nakup zemljišča med pet in deset tisoč evrov. Bronaste vakufname je podelil tajnik Islamske skupnosti g. Nevzet Porić in sicer naslednjim osebam oz. organizacijam.: Jusuf Muhtari, Žensko združenje Zemzem, Faruk Porobić, Mladinski krog Ljubljana, KŠD Biser, MDD »Merhamet« Slovenije.

Ostalim bronastim donatorjem, ki so bili zadržani in se niso udeležili svečanosti bodo vakufname naknadno podeljene.

Srebrni donatorji so tisti, ki so prispevali za projekt izgradnje džamije v Ljubljani med deset in dvajset tisoč evrov. Srebrne vakufname je podelil muftijev namestnik Ibrahim Malanović in sicer: Kerimu Dizdaru, Hatidži Hadžić z družino, DDC svetovanje inženiring, Družba za svetovanje in inženiring, d.o.o., in Medžlisu IS Jesenice.

DDC svetovanje inženiring je prvo slovensko podjetje, ki je podprlo ta projekt.

Ostalim donatorjem bodo vakufname podeljene naknadno.

Zlati donatorji za IKC so tisti, ki so prispevali dvajset tisoč evrov in več. Zlate vakufname je podelil mufti dr. Nedžad Grabus in sicer: Ismetu Poriću, Safetu Brčvaku, Erminu Topuzu, Midhatu Alagiću, Nuriji Pašiću, Safetu Hodžiću, Mujadinu Imeroskem, Himzi Grapkiću, Hasanu Kovačeviću, Edhamu Mahmiću, Rasimu Suljkanoviću, Ekremu Šabiću, Fikretu Makiću, Šemsudinu Aleševiću, Halko d.o.o. in Medžlisu Islamske skupnosti Sarajevo

Ostalim donatorjem bodo vakufname podeljene naknadno.

Sledil je nagovor muftija dr. Nedžada Grabusa, ki je poudaril tri segmente delovanja Islamske skupnosti v Sloveniji. Prvi je delovanje Islamske skupnosti skozi njene organe Mešihat, medžlisi in Zbor Islamske skupnosti. V Sloveniji je registriranih petnajst medžlisov. Zelo pomembno je ohraniti enotnost muslimanov v Sloveniji v veri in praktičnem prakticiranju vere. Članovi Islamske skupnosti živijo in prakticirajo islam na način kot so ga podedovali od svojih predhodnikov. V svetu globalne civilizacije obstajajo različni izzivi na kakšen način se upreti različnim poskusom razkola med muslimani. Vedno so obstajale in bodo vedno obstajali privatni interesi posameznikov in skupin, ki vero podrejajo sebi oz. svojim lastnim interesom. Vera in islamsko učenje morata ostati nad našimi osebnimi interesi. Zato je pomembna vloga imama v džematih, kajti brez njih ni takšnega učenja islama kot ga mi živimo. Seveda, zelo pomembna je vloga prostovoljcev v organih Islamske skupnosti, ki prispevajo svoj čas in sredstva za lažje funkcioniranje Islamske skupnosti v Sloveniji. Skozi institucijo Islamske skupnosti si želimo širiti izobraževalne in kulturne vsebine, ki bodo v tem pogledu olajšale življenje muslimanov in jim pomagale, da lažje vzgojijo in izobražujejo svoje otroke v modernem svetu. Pred nami so različni interesi v tolmačenju in predstavljanju islama kako v svetu tako tudi v Sloveniji. Vsakdo je odgovoren za svoja dejanja. Islamska skupnost je bila in ostala svetilnik v čuvanju in afirmiranju islamskih vrednot.

Drugi segment je delovanje in sodelovanje Islamske skupnosti z drugimi verskimi skupnostmi in cerkvami v Sloveniji. Mufti je spomnil, da je dialog in medsebojno spoštovanje ter nenasilno reševanje nesoglasij pot, ki prinaša dobro vsem ljudem. Spomnil je, da je naša opredelitev, da nadaljujemo razvijanje ljubezni do Boga in spoštovanje soseda. To je vrednota, ki jo delimo z našimi sosedi kristjani in na tem bomo potrpežljivo in vztrajno delali.

Tretji segment je izgradnja Islamskega verskega in kulturnega centra v Ljubljani. Islamska skupnost je v svojem dosedanjem delovanje vse svoje aktivnosti realizirala s pomočjo lastnih sredstev in donatorjev iz svojih vrst. Za nobeden projekt nismo ne prosili, ne dobili pomoč od nekega državnega organa. Islamski verski in kulturni center je projekt, ki je aktualen že štirideset let. To je projekt, ki ima širši pomen in vlogo od celotne Islamske skupnosti. Zato pričakujemo podporo v tem projektu od Vlade Republike Slovenije in Mestne občine Ljubljana. Mi na svoj način pomagamo širši družbeni skupnosti in pričakujemo, da bodo to odgovorne osebe, ki so na oblasti prepoznale. Obžalujemo, ker v tem smislu ni konkretne pomoči za ta projekt, ki ima tako pomembno vlogo v Sloveniji. Zavedamo se dejstva, da bo moralo še veliko Ljubljanice odteči preden se projekt IKC osvobodi hipotek, ki so mu vpisane brez naše krivice. No, to je svet v katerem živimo tudi mi in ne glede na vse probleme mi gremo naprej, ker si želimo, da bo IKC mesto molitve, mira za dušo, dialoga med muslimani in kristjani, Judi, agnostiki in drugimi, mesto izobraževanja in dobrih kulturnih programov in vsebin, je zaključil mufti Grabus.

Potem so bila podeljena priznanja zaslužnim članom Islamske skupnosti v Sloveniji za njeno delovanje in razvoj v preteklem obdobju. To je bilo prvič v zgodovini Islamske skupnosti, ki je bila prvič registrirana 12. septembra 1967, kot Odbor Islamske skupnosti Ljubljana. Priznanja je oblikoval znani slikar g. Emil Konjhodžić za katera poznavalci pravijo, da so unikatna oz. narejena na najvišjem možnem nivoju.

Podelitev priznanj zaslužnim članom Skupnosti je bila dolžnost Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. Oni so ji podarili ogromno časa, potrpežljivosti in lastnega premoženja, ker so želeli, da imajo organizacijo, ki bo skrbela za versko življenje muslimanov v Sloveniji. Njihov projekt je uspel. Druga oz. tretja generacija muslimanov v Sloveniji ima drugi izziv, tj., da zgradijo dostojen prostor za molitev oz. Islamski verski in kulturni center v Ljubljani.

Priznanja Islamske skupnosti v RS so, 21. marca prejeli: Hamzalija Turkeš, Esad Mahmutović, Kasim Zulić, Sulejman Abdić, Thaqi Muharem, Halim Pašović, Smail Dautović, Sulejman Šabić, Husein Ičanović, Šefik Šabanović, Ismet Alić, Zahid Babajić, Ishak Sujković, Senad Bejtić, Suvad Mehić, Eniz Kaltak, Zahid Mehić, Kenan Memeti, Abid Mamić, Hilmo Avdić, Fatima Zaimović, Ajša Imširović, Ferid Šupuk, Ćemal Šmrković, Mirsad Muratović, Ibrahim Malanović, Ifet Suljić, Ibrahim Smajić, Ajiz Omeradžić, Ferid Dautović, Jusuf Zahiragić, Adbulaziz Aljeeran, hfz. Senad Podojak in hfz. Aziz Alili.

Priznanja drugim osebam bodo podeljena naknadno.

 

 

mevludska akademija_021.jpg

G. Miro Senica se zahvaljuje za Priznanje

mevludska akademija_028.jpg

G. Zoran Janković se zahvaljuje za Priznanje

ma3.jpg

G. Zoran Janković predaja Predlog arhitekturnega natečaja muftiju dr. Nedžadu Grabusu

ma4.jpg

Z leve proti desni: Ela Porić, Nevres Mustafić, hfz. Senad Podojak, hfz. Aziz Alili

mevludska akademija_013.jpg

Mufti dr. Nedžad Grabus

mevludska akademija_043.jpg

ma7.jpg

mevludska akademija_038.jpg