cimg6401.jpg

MUFTI DR. NEDŽAD GRABUS PRI SLS-u

Ljubljana, 29. januar 2009, (MINAS) – V sredo, 28. januarja 2009, je mufti dr. Nedžad Grabus skupaj s tajnikom Nevzetom Porićem in predsednikom IOM Ljubljana Midhatom Alagićem na povabilo Nove generacije mestnega odbora SLS obiskal člane mestnega odbora Slovenske ljudske stranke v Ljubljani na sedežu stranke, Beethovnova 4.

Islamska skupnost je presenečena s sporočilom za javnost, ki ga je mestni odbor SLS objavil na spletni strani Slovenske ljudske stranke o predavanju dr. Nedžada Grabusa, ki ga je imel za člane mestnega odbora SLS v Ljubljani:

»Mufti islamske verske skupnosti na obisku pri NG MO SLS Ljubljana in skupini za medkulturni dialog pri MO SLS Ljubljana

Ljubljana, 29. januar 2009 – Nova generacija SLS mestni odbor Ljubljana in skupina za medkulturni dialog pri mestnem odboru SLS Ljubljana sta pripravili srečanje z muftijem islamske verske skupnosti v Sloveniji g. Nedžadom Grabusom. Namen srečanja je bil vzpostaviti aktivni dialog z islamsko versko skupnostjo in izmenjati poglede v zvezi z gradnjo islamskega verskega središča v Ljubljani.

Mufti Nedžad Grabus je navzočim predstavil islamsko versko skupnost in njene načrte v zvezi z gradnjo islamskega verskega središča v Ljubljani, ki že več let razburja slovensko javnost. V razpravi je bilo s strani predstavnikov MO SLS Ljubljana predlagano, da se islamska verska skupnost v Sloveniji javno zaveže, da bo odločno ukrepala proti vsem, ki bi v Sloveniji razširjali skrajna islamska stališča in, da ne bo sprejemala nobenih donacij s strani skrajnih islamskih organizacij. Prav tako so predstavniki MO SLS Ljubljana predstavili  pobudo, da v kolikor bi se v Ljubljani gradil minaret le – ta naj ne bi bil visok 40 metrov, kolikor določa MOL, ampak bistveno nižji, s čemer bi islamska skupnost slovenski javnosti poslala jasno sporočilo, da si želi mirnega sobivanja v slovenski družbi. V SLS pa menijo, da bi morala svojem mnenje o gradnji minareta najprej podati urbanistična stroka.«

Odprtost vodstva Islamske skupnosti za pogovor s člani mestnega odbora SLS je bila izkoriščena za promocijo strankarske politike. Impliciranje in »podtikanje«, Islamski skupnosti v Sloveniji, odgovornosti za nekaj kar Islamska skupnost niti v zamislih nima je izven vsakega etičnega diskurza. Želimo verovati, da je avtor sporočila za javnost nespretno zapisal informacijo o razgovoru, 28. januarja 2009, ker so neomenjena pomembna vprašanja o katerih je tekla beseda.

Vodstvo Islamske skupnosti v Sloveniji spoštuje vse pravne in demokratične norme Republike Slovenije in deluje v skladu s pozitivnim pravnim redom Republike Slovenije. Islamska skupnost je pravni subjekt zasebnega prava, verska skupnost, ki je registrirana v Sloveniji in ima podpisan sporazum z Vlado Republike Slovenije o pravnem položaju. To je tradicionalna avtohtona verska skupnost v Evropi, ki ima jasno učenje, strukturo in odgovornost v delovanju.

Zaskrbljeni smo z načinom na podlagi katerega se poskuša v javnosti diskreditirati projekt izgradnje džamije v Ljubljani, ki ga muslimani dostojanstveno in v skladu z evropskimi načeli poskušajo rešiti že štirideset let. Islamska skupnost je tudi zaskrbljena z nivojem nepoznavanja osnovnih informacij o islamu in muslimanih v Sloveniji.

Islamska skupnost s projektom džamije v Ljubljani poskuša rešiti svoje infrastrukturno vprašanje. Islamska skupnost globoko spoštuje slovensko zgodovino, kulturo in tradicijo in s projektom izgradnje džamije želi prispevati k razvoju spoštovanja različnosti v naši družbi. Islamski kulturni center bo mesto molitve, izobraževanja, dialoga in spoštovanja vsakega človeka. Prepričani smo, da s strpnim in vsakodnevnim dialogom lahko pridemo do nivoja kjer bo spoštovana različnost v demokratičnem prostoru.

Islamska skupnost obžaluje, ker v obvestilu od 29. januarja 2009, ki govori o srečanju celjskega župana g. Šrota s predstavniki verskih skupnosti nista omenjena imam Nazif Topuz in predsednik Izvršilnega odbora v Celju g. Sadik Huskić čeprav sta bila prisotna na tem srečanju. Islamska skupnost ima odlično sodelovanje z mestno administracijo v Celju in je hvaležna vodstvu Opčine Celje na razumevanju, ki ga ima glede delovanja Islamske skupnosti v Celju.