29012009395.jpg

MUFTI DR. NEDŽAD GRABUS NA SESTANKU Z IMAMI

Ljubljana, 29. januar 2009, (MINAS) – V četrtek, 29. januarja 2009, se je mufti dr. Nedžad Grabus srečal z imami s področja Mešihata Islamske skupnosti v Sloveniji, ki se enkrat mesečno srečujejo na svojih posvetih.

Tokrat je beseda tekla o verskem pouku. Vsi imami so predstavili svoje metode izvajanja verouka, število vpisanih otrok in število rednih otrok, ki obiskujejo verouk, probleme in izzive s katerimi se soočajo pri verouku itd. Eden od glavnih problemov, ki je bil izpostavljen je zastareli program in literatura po kateri se izvaja verski pouk. Zato je bil eden od zaključkov sestanka pobuda, da se čim prej pripravi in sprejme novi učni program, ki bo prilagojen slovenskim razmeram oz. načinu izvajanja verouka v vseh džematih v Sloveniji. Na podlagi sprejetega učnega programa bodo pripravljeni učbeniki za prvo, srednjo in višjo stopnjo verouka. Učbeniki naj bi bili pripravljeni v slovenskem in bosanskem jeziku. Imamo so strinjali z dejstvom, da brez dobre komunikacije, sodelovanja in dobre volje otrok, njihovih staršev in imamov ni dobrega, kvalitetnega in uspešnega verouka.

 

V nadaljevanju so imami z muftijem govorili o drugih odprtih vprašanjih. Posebej je bila poudarjena integriteta imamov, ki je včasih oporekana. Pričakuje se, da bodo, kako imami tako tudi člani Islamske skupnosti, imeli v prihodnosti več spoštovanja do svojih verskih inštitucij, ker je to tudi priporočilo Vzvišenega Boga in poslanca Muhammeda, naj je mir z njim.