uran4.jpg

Srečanje muftija Islamske skupnosti v RS s predsednikom Slovenske škofovske konference

Ljubljana, 18. december 2008, (MINAS) – Danes, v četrtek, 18. decembra 2008, ob 11. uri so se v prostorih nadškofije Ljubljana na Ciril-Metodovem trgu 4 srečali mufti Islamske skupnosti v RS dr. Nedžad Grabus in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) nadškof msgr. Alojz Uran. Na srečanju so bili navzoči tudi podpredsednik SŠK celjski škof msgr. dr. Anton Stres, generalni tajnik SŠK dr. Andrej Saje, namestnik muftija gospod Ibrahim Malanović in tajnik Islamske skupnosti v RS Nevzet Porić.

 

Sogovorniki so se strinjali, da je potrebno v celoti spoštovani človekove pravice, še posebej pravico, ki izhaja iz načela verske svobode, to je pravica do ustreznih bogoslužnih prostorov. Človekove pravice so splošne in zato veljajo tako za muslimane, ki živijo v deželah z večinskim krščanskim prebivalstvom, kakor tudi za kristjane, ki živijo v deželah z večinskim muslimanskim prebivalstvom.

V sodobni družbi imamo tako kristjani kot muslimani več skupnih nalog in potreb, ki so povezane z izpovedovanjem vere in iz nje izhajajočimi vrednotami kot sta na primer varovanje človekovega življenja in družina.

Predstavniki obeh verskih skupnosti so se zavzeli za nadaljevanje medsebojnega dialoga v obliki srečanj, ki so že potekala v iztekajočem se letu medkulturnega dialoga.

Pomembnejša srečanja so bila: Simpozij o medverskem dialogu na temo priložnosti in izzivi, 6. maja 2008 na Teološki fakulteti v Ljubljani, ki sta ga organizirala Center za medverski dialog iz Teherana v Iranu in Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani.

V Bruslju je med 20. in 23. oktobrom 2008 potekala evropska konferenca o dialogu med krščanstvom in islamom, ki sta jo organizirala Odbor za odnose z muslimani v Evropi (CRME) pri Konferenci evropskih Cerkva (CEC) ter Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Velja izpostaviti prvi katoliško-muslimanski forum, ki je pred kratkim potekal v Vatikanu in z njim povezano skupno izjavo udeležencev.

Mufti dr. Nedžad Grabus je izkoristil priložnost in nadškofu msgr. Alojzu Uranu in katoliškim vernikom čestital nastopajoče božične praznike z željo, da jih preživijo v dobrem zdravju, veselju in miru.

uran1.jpg

uran2.jpg

uran3.jpg

uran4.jpg