hadz6.jpg

HADŽ 2008 – ROMANJE V MEKKO IN MEDINO

Ljubljana, 14. december 2008, (MINAS) – V nedeljo, 14. decembra 2008, se je skupina petdesetih hadžijev (romarjev) vrnila domov. Opravili so peto praktično islamsko dolžnost – dolžnost hadža oz. romanja v sveta mesta Mekko in Medino.

Vzvišeni Bog v Kur’anu pravi: »Obiskati Sveti hram je dolžan zaradi Boga vsakdo, ki za to ima možnosti.«

 

Islamska skupnost v RS je letos dobila petdesetih prostih mest od Ministrstva vakufov oz. hadža Savdske Arabije za opravljanje hadža. Tako se je skupina petdesetih vernic in vernikov, 02. decembra 2008, odpravila z ljubljanskega letališča proti Istanbulu oz. Džiddi. V Istanbulu so bili pripravljeni ihrami (posebna pregrinjala), ki jih moški nosijo v času hadža. Zgodaj zjutraj, 3. decembra je skupina romarjev prispela v Mekko in takoj opravila Umro (obred, ki ga je dolžan opraviti vsaki vernik in vernica ob vstopu v Mekko). S tem so se romarji osvobodili določenih prepovedi, ki so jih deležni v stanju ihrama. Sledile so priprave za hadž.

V soboto, 6. decembra 2008, so se romarji ponovno oblekli v ihrame in odpravili proti Mini (mesto na katerem se kamenja hudič). Istega dne so se v poznih večernih urah odpravili proti gori Arefat kjer so preživeli nedeljo, 7. decembra. Pravzaprav je »Bivanje na Arefatu« najbolj pomemben del pete praktične dolžnosti. Po sončnem zahodu so se romarji odpravili proti Muzdelifi. To je mesto na katerem je poslanec Muhammed, naj je mir z njim, dočakal na prostem sončni vzhod naslednjega dne. Na tem mestu so romarji zbrali 49 kamenčkov s katerimi so prvega, drugega in tretjega dneva Kurban bajrama kamenjali hudiča.

V preteklosti so se dogajale različne nesreče ob temu obredu. Toda, letos je bilo zelo dobro poskrbljeno za varnost ljudi, ker so organizirali prihod do džemretov po sistemu enosmernega prometa. Romarji so lahko kamenjali hudiča in nadaljevali pot naprej. V preteklosti so se dogajale nesreče predvsem zaradi različnih smeri množic po katerih so hodili.

 

Slovenski romarji so ostali v šotorih na Mini vse do tretjega dneva Kurban bajrama, ko so se odpravili proti Haremi Šerifu oz. Ka’bi. Do poznih večernih ur so vsi opravili tafawu-ifade (obvezno kroženje okrog Ka’be) in Sa’j (sprehajanje med dvema bregovoma, ki spominja na Ibrahimovo-Abrahamovo soprogo Hadžero). S tem je bila končana peta praktična islamska dolžnost.

 

Četrti dan Kurban bajrama so se odpravili proti Medini, mestu Allahovega poslanca Muhammeda, naj je mir z njim. V Medini so preživeli dva dni. Imeli so priložnost obiskat grob Muhammeda, naj je mir z njim, moliti v njegovi džamiji, obiskati prvo zgrajeno džamijo Kuba, goro Uhud, tiskarno Kur’anov in druge znamenitosti.  

 

Ibrahim Malanović kot glavni vodič slovenskih romarjev se je v Mekki udeležil sprejema pri kralju Savdske Arabije Abdullahu b. Abdul-Azizu Al Saudu na katerem je bil prisoten tudi reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

 

V Medini je bil organiziran sprejem pri princu Sulimanu Mohamedu W. Sulimanu katerega so se udeležili v imenu slovenskih romarjev Ibrahim Malanović, Fahrudin Smajić, Nevzet in Ela Porić.

 

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo gostiteljem za zelo prijazno gostoljubje in odlično organizacijo hadža. Zahvaljujemo se tudi Islamski skupnosti v RS, ki nam je omogočila, da letos opravimo peto islamsko dolžnost oz. obiščemo Mekko in Medino.

hadz2.jpg

 

hadz3.jpg

 

hadz4.jpg

 

hadz5.jpg

 

hadz7.jpg

 

hadz6.jpg

 

hadz8.jpg

 

hadz9.jpg

 

hadz10.jpg

 

hadz11.jpg

 

hadz12.jpg

 

hadz13.jpg

 

hadz14.jpg

 

hadz15.jpg

 

hadz16.jpg

 

hadz17.jpg

 

hadz18.jpg

 

hadz19.jpg