sar2.JPG

KONFERENCA V SARAJEVU: SODOBNI IZZIVI

 

Ljubljana, 26. februar 2008, (MINAS) – V soboto, 16. februarja 2008 oz. 9. saferja 1429.h. je v Sarajevu potekala regionalna konferenca z nazivom «Sodobni izzivi».

Konferenco je pripravila organizacija Mladi muslimani katere se je udeležilo osemnajst organizacij iz sedmih držav jugovzhodne Evrope (Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Hrvaška, Kosovo, Makedonija, Slovenija in Srbija). Konference so se udeležili tudi predstavniki Mladinskega kroga Ljubljana v sestavi: Eldin Velagić, Adis Alagić in Nermin Žilić.

V medsebojnem dialogu, so mladinske organizacije prišle do devetih zaključkov, in sicer:

  1. Mladinske organizacije in islamske skupnosti držav v regiji morajo vložiti maksimalne napore v cilju napredka medsebojnih odnosov in sodelovanja, ki morajo biti razširjeni na lokalnem nivoju.
  2. Mladinske organizacije potrjujejo svojo opredeljenost, da bodo partnerji islamskim skupnostim v regiji ter pozivajo organe islamske skupnosti, da dajo podporo mladim, da bodo vključeni v organe in aktivnosti islamskih skupnosti, kot tudi da vire islamskih skupnosti prilagodijo mladim.
  3. Mladinske organizacije se obvezujejo, da aktivno delajo na promoviranju islama, islamskih vrednot in ohranjanju kredibilnosti islamskih skupnosti.
  4. Pozivajo se člani mladinskih organizacij, da aktivno sodelujejo v delu teles in organov islamske skupnosti, ter na ta način dajo podporo in izkažejo svojo opredeljenost islamskim skupnostim.
  5. Mladinske organizacije pozivajo organe islamske skupnosti da vse možne notranje probleme rešujejo znotraj struktur islamske skupnosti.
  6. Mladinske organizacije se obvezujejo na iskanju najprimernejših oblik komunikacije tako, da vključujejo organizacije podobne regionalne konference v obdobju 2008 in definiranja najmanj ene skupne aktivnosti, ki bi se realizirala na nivoju regije.
  7. Strateški cilj mladinskih organizacij je vzpostavljanje prave oblike koordinacij dela mladinskih organizacij na nivoju regije.
  8. Mladinske organizacije podpirajo vzpodbudo uvajanja in delovanja verouka v predšolskem in šolskem pouku v vseh državah regij.
  9. Poziva se Zbor Islamske skupnost v Bosni in Hercegovini da popravi zgodovinsko nepravičnost narejeno članom organizacije Mladi muslimani tako, da naredi odlok o preklicu Deklaracije Vakufskega Zbora IVS, s katero se pripadniki organizacije Mladi muslimani izključujejo iz članstva Islamske skupnosti.

 

sar3.JPG

 

sar4.JPG

 

sar5.JPG

 

sar1.JPG