sku1.JPG

ZEMZEM ORGANIZIRAL 2. FESTIVAL BOSANSKE HRANE

 

Ljubljana, 24. februar 2008, (MINAS) – V soboto, 23. februarja 2008 je Žensko združenje Zemzem organiziralo 2. Festival bosanske hrane v dvorani Jurček na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Ob tej priložnosti so članice Zemzema pripravile različne bosanske slane in sladke jedi. Hrano so tudi tokrat prodajale, izkupiček pa bodo namenile v humanitarne namene. Obiskovalci Festivala so imeli priložnost poskusiti oz. kupiti burek, sirnico, bamijo, sogan dolmo, maslenico, tufahijo, baklavo, hurmačice, kadaif, halvo in drugo.

 

Program je bil tudi kulturno obarvan. Na začetku je najprej nastopilo kulturno društvo Ljiljan. Sledili so nagovori gostov. Najprej je spregovorila predsednica Zemzema Merima Sadiković, ki je ob tej priložnosti med drugim povedala:

 

»Hrano so pripravile naše članice brezplačno. To je njihov prispevek za društvo oziroma tistim socijalno ogroženim. Prosim Boga, da nagradi vse tiste, ki so na kakršenkoli način pomagali pri realizaciji tega projekta.

 

Naše društvo obstaja že nekaj let. Toda uradno je bilo registrirano lansko leto kot Žensko združenje Zemzem, ki deluje znotraj Islamske skupnosti v Sloveniji. Ukvarjamo se z izobraževalnimi, kulturnimi in humanitarnimi aktivnostmi. Imamo okrog sto članov. Izkoristila bom priložnost in povabila vse zainteresirane, da nam se pridružijo – ženske seveda. Vsako soboto od 18 ure dalje potekajo različna druženja na naslovu Cesta Andeja Bitenca 70. Pogosto organiziramo različna potovanja po Sloveniji in drugih državah. Organiziramo prihode različnih predavateljev oz. predavateljic, ki pripravljajo različna predavanja in podobno.

 

Upam, da bomo v prihodnosti ohranili tradicijo festivala bosanske hrane, ker menimo, da je to zelo pomemben projekt za nas. To je priložnost, da okolju v katerem živimo predstavimo delček svoje kulture. Bosanska kulinarika je zelo znana in priznana med našimi prijatelji slovenci. Zakaj bi morali prevoziti nekaj sto kilometrov do Sarajeva, da bi pojedli burek, sirnico, zeljanico, baklavo, tufahijo, hurmašico in drugo, če to lahko dobimo v Ljubljani?, je sklenila predsednica Sadiković in se zahvalila vsem donatorjem, ki so finančno podprli Festival.

 

Prisotne je nagovoril tudi župan Mestne občine Ljubljana g. Zoran Janković, ki je najprej prosil prisotne za minuto molka za bivšega predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška. V svojem nagovoru je pohvalil prispevek Zemzema v razvoju kulture v Ljubljani in predlagal, da Festival naslednje leto poteka na lokaciji za izgradnjo džamije. Ponovno je izkoristil priložnost in obljubil, da se bo džamija zgradila v Ljubljani za kar je dobil velik aplavz.

 

Veleposlanik BiH g. Izmir Talić je pozdravil prisotne in čestital organizatorjem za uspešen Festival. Po njegovem mnenju je to pomemben prispevek v ohranjanju bošnjaške kulture izven BiH.

 

Mufti Nedžad Grabus je izrazil sožalje ob smrti bivšega predsednika dr. Janeza Drnovška. Potem je čestital članicam Zemzema za dobro pripravljen že 2 Festival bosanske hrane. Omenil je projekt Mestne občine Ljubljana »Čisto mesto« in poudaril, da tudi muslimani, meščani Ljubljane, lahko veliko prispevajo pri izvedbi projekta kajti Ljubljana je tudi naše mesto. Še več jo bomo imeli radi, ko bo v njej zrasla džamija je dodal mufti Grabus. Na koncu je zaželel članicam Zemzema uspešen Festival in uspešno prodajo hrane.  

 

Pevski zbor Islamske skupnosti je popestril program z zelo znano sevdalinko (tradicionalna bosanska pesem) »Kad je pođoh na Bentbašu«, ki je zbudila pri številnih spomine iz mladosti. Sandžačko kulturno društvo je za konec odigralo zanimivo koreografijo z nazivom »Splet sandžačkih igara«.

 

Po končanem uvodnem programu so imeli obiskovalci priložnost pogledati razstavljeno bosansko sobo, različne tradicionalne veznine, ki so bile razstavljene v dvorani.

 

 

sku3.JPG

 

sku4.JPG

 

sku5.JPG

 

sku6.JPG

 

sku7.JPG

 

sku9.JPG

 

sku10.JPG

 

sku2.JPG