a1.JPG

KONFERENCA O EVROPSKEM DRŽAVLJANSTVU V LJUBLJANI

 

Ljubljana, 22. februar 2008, (MINAS) – Danes, 22.02.2008 je bila organizirana konferenca na Gradu Jable v Ljubljani na visoki ravni predstavnikov Evropske unije zaradi preučevanja možnosti novih smeri za inkluzivno državljanstvo v Evropi. Namera je da se manjšinam, posebej pa muslimanom, priskrbi možnost, da sodelujejo kot enakopravni državljani Unije in njenih državah članicah. Iniciativo za to srečanje so dali minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Dimitrij Rupel, Slovenski center za evropsko prihodnost (CEP), Center za dialog Njujorške univerze (Islamski svet – US – Zahod), Salzburški globalni seminar iz Avstrije in Weidenfeld institut za strateški dialog iz Londona.

 

Na omenjenem sestanku je bilo govora o trenutnem statusu muslimanskih skupnosti v zahodni Evropi. Ob koncu je bil omenjen poskus nekaterih evropskih vlad, da naredijo revizijo tradicionalnih konceptov in praks na podlagi evropskega državljanstva kot tudi revizija odnosa med evropskimi državami in organiziranimi verskimi skupnostmi. Bilo je govora tudi o ustreznih odgovorih na nesporazume med družinskimi in individualnimi pravicami, svobode govora in spoštovanje skupnih identitet in prepričanj ter varnosti in politike društvene integracije.

 

Na konferenci sta sodelovala tudi reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, ki je govoril o Evropskem muslimanskem društvenem dogovoru in oživljanje razsvetljenstva in mufti Nedžad Grabus.

 

 

a2.JPG

 

a3.JPG

 

a4.JPG

 

a5.JPG

 

a6.JPG