r1.JPG

RELIGIJSKA IN KULTURNA IDENTITETA EVROSPKIH MUSLIMANOV

 

Ljubljana, 21. februar 2008, (MINAS) – V četrtek, 21. februarja 2008 je Urad ljubljanskega muftija organiziral predavanje z nazivom »Religijska in kulturna identiteta evropskih muslimanov« v Hotelu Garni v Ljubljani. Predavatelj je bil reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić

 

Na zečtku je naprej razloćil na kakšen način smo vsi skupaj državljani Evrope ne glede na versko pripadnost, ker živimo v svetu v katerem je vprašanje Boga ali religije zapostavljeno. No, moramo priznati da se religija počasi vrača. Nekateri so nezadovoljni, ker se vsakodnevno ponovno govori o religiji. Zato, ker so muslimani izrazito predani islamu in to v javnosti tudi pokazujejo so na nek način najbolj izpostavljeni kritiki tistih nezadovoljnih.

 

Potem je svoje predavanje koncipiral v treh delih. Najprej je poudaril, da se moramo vsi skupaj učiti kaj je to evropejec. Po njegovem mnenju je Evropska unija zelo zakomplicirana organizacija. Toda ona ima močne insitucije. Kar si tiče njene identitete, reisul-l-ulema dr. Mustafa Cerić meni, da bo debata o tem potekala dokler bo obstajala Evropska unija. Povedal je še da je religija zelo povezana z kulturo, ker se prepletajo ena z drugo oz. religija vpliva na kulturo in obratno. Vprašal se je kje smo dobili idejo o religiji? Evropa ni dobila nobenega razodetja, nobeno vero. Vse religije so prišle z vzhoda. Vsi, ki živimo v Evropi smo to dobili in v tem smo enakopravni. V Evropi obstaja strah od islama, ker je to Evropi neznano področje. Nekateri pravijo, da je islam pred kratkim prišel v Evropo. Dr. Cerić se ne strinja s to trditvijo. V svojem predavanju je omenil primer Španije (Andaluzije) in prisotnost islama na Balkanu od leta 1463.

 

V drugem delu svojega predavanje je dr. Cerić izpostavil Deklaricijo evropskih muslimanov, ki jo je pred leti pripravil. Omenil je obstoj dveh islamov in sicer tisti, ki je v islamskem svetu (daru-l-islam) in neislamskem (daru-l-harb). To dejstvo je razložil na način, da je povedal, da so vse tri monoteistične religije (krščanstvo, judaizem in islam) misionarske religije in si vsi želimo širitve. Na takšen način je potrebno razumeti neislamski svet oz. daru-l-harb.

 

In v tretjem delu svojega izlaganja se je posvetil kontinuiteti zavedanja samega sebe. Tu je spomnil na nekatere avtorje kot so Ibn Rušd (Averoes), ki je pomagal Evropi razumeti Aristotela in druge. Sledila je zelo zanimiva razprava.

 

Prisotne je pozdravil tudi mufti Nedžad Grabus, ki se je zahvalil za prihod direktorju Urada za verske skupnosti dr. Dragi Čeparju, bosansko-hercegovskem veleposlaniku Izmirju Taliću, varuhinji človekovih pravic Zdenki Čebašek Travnik in drugim. Posebej je izrazil dobrodošlico glavnemu imamu Medžlisa Islamske skupnosti Sarajevo mag. Feridu Dautoviću, ki je v spremstvu reisu-l-uleme.

 

 

r2.JPG

 

r3.JPG

 

r4.JPG

 

r5.JPG

 

r6.JPG

 

r7.JPG