Orhun_1.jpg

MUFTI SPREJEL VELEPOSLANIKA ORHUNA ÖMÜRJA

 

Ljubljana, 02. oktober 2007, (MINAS) – V torek, 02. oktobra 2007 je mufti Nedžad Grabus, skupaj s tajnikom Nevzetom Porićem, sprejel veleposlanika OVSE-ja njeg. eksc. Orhuna Ömürja, ki se je danes mudil na obisku v Sloveniji.

 

Pogovarjala sta se predvsem o položaju Islamske skupnosti oziroma muslimanov v Sloveniji. Najbolj pereče vprašanje je seveda vprašanje izgradnje džamije v Ljubljani. Veleposlanik Ömür se je zanimal za vsaki detajl glede tega projekta. Pred tem sestankom se je srečal z županom g. Zoranom Jankovićem na katerem je bil prisoten tudi mufti Nedžad Grabus in so se pogavarjali izključno o projektu Islamskega kulturnega centra.

 

 

Mufti Nedžad Grabus je pohvalil prizadevanja župana in njegovih sodelavcev glede končne rešitve tega vprašanja. Skupaj z Veleposlanikom sta zaključila, da se je vprašanje izgradnje džamije končno začelo premikati toda še vedno ni znan začetek izgradnje.

 

 

V nadaljevanju se je g. Ömür zanimal glede Islamske skupnosti v Sloveniji, njenega položaja, podpis sporazuma z državo, ali je prisoten sovražni govor v Sloveniji, diskriminacija in podobno.

Orhun_3.jpg

 

Mufti Nedžad Grabus je razložil zgodovinsko prisotnost muslimanov v Sloveniji s poudarkom na Soško fronto in vojake iz BiH, ki so izgubili življenja v Avstro-Ogrski vojski. Po mnenju muftija Grabusa situacija v Sloveniji glede položaja muslimanov ni idealna toda ni zaskrbljujoča. Iz dneva v dan se izboljšuje. Trenutno je okrog tristo študentov na različnih fakultetah v Sloveniji in v njih vidi prihodnost Islamske skupnosti v Sloveniji.

 

 

Ob koncu je mufti Nedžad Grabus podaril g. Ömürju fotografijo prve džamije v Sloveniji, ki je bila zgrajena leta 1916 v Logu pod Mangartom.