Bedr2.JPG

MEVLUD OB DNEVU BEDRU

 

Ljubljana, 29. september 2007, (MINAS) – V petek. 29. septembra in soboto, 30. septembra 2007 oziroma 16. in 17. ramazana 1428 P.H. je bil obeležen dan Bedra v ljubljanskem džematu.

 

Mladinski krog džemata Ljubljana je skupaj z ramazanskim imamom Špenedijem Fidanijem pripravil mevludski program ob dnevu Bedra in sicer v novo kupljenih prostorih Islamske skupnosti na Pržanu-Ljubljana.

 

Namreč, muslimani se 17. dneva ramazana spominjajo na dogodek, ko se je poslanec Muhammed, naj je mir z njim, in prvi muslimani prvič soočili v boju s svojimi nasprotniki na Bedru 2. leta po preselitvi muslimanov iz Mekke v Medino. To je tudi simbol prve zmage muslimanov čeprav je bil nasprotnik trikrat močnejši v opremi in številu vojakov. O tem dogodku govori tudi Kur'an:

Bedr4.JPG

 

»Allah vam je pomagal tudi na Bedru, ko vas ni bilo veliko – zato se bojte Allaha kako bi bili zahvalni. Ko si ti povedal vernikom: 'Ali vam ne bo dovolj, če vam Gospodar vaš tri tisoč melekov (angelov) pošlje v pomoč? Bo! Če boste trpežni in poslušni, in če vas bodo napadli takoj, Gospodar vam bo poslal v pomoč pet tisoč melekov (angelov), obeleženih.' To je Allah naredil, da vas razveseli in s tem zaupanje v vaša srca ulije… (Kur'an)

 

 

Svečanosti so prisostvovali mufti Nedžad Grabus, tajnik Nevzet Porić in Abdulatif Serdar iz Zagreba.

 

Bedr5.JPG

Mufti Nedžad Grabus je ob koncu izvedenega progama povedal da je najlepše, ko je mladost pokorna Bogu ter, da so tedaj tudi angeli ljubosumni. V nadaljevanju je govoril o sporočilih Bedra in jih je povezal z današnjo situacijo v kateri se nahaja Islamska skupnost v Sloveniji. Povedal je da je pred nami težka pot, podobna tisti poti, ki so jo prehodili muslimani Bedra. Priporočil je muslimanom, da spoštujejo ulemo (svoje učenjake). Ker je bil v petek, 28. septembra 2007 obeležen dan Ilmijje v Bosni in Hercegovini kjer so se spomnili se vseh imamov, ki so izgubili življenje v vojni v BiH je Mufti omenil v svojem nagovoru imama Mehmeda Hajdića, ki je bil njegov sošolec v Gazi Husrev-Begovi Medresi v Sarajevu. Živel je v Žepi. Kamere so zabeležile, da se je udeležil nekega pomembnega sestanka toda od takrat (leto 1995) do danes ne obstaja nobena informacija o njem. Zato je v nadaljevanju govoril o spoštovanju uleme tako kot so muslimani na Bedru spoštovali poslanca Muhammeda, ki se je izogibal vsaki vrsti konflikta čeprav so se ga njegovi so krajani izogibali oziroma so ga bojkotirali zato, ker je promoviral Resnico. To je bil pravzaprav spopad med monoteizmom in politeizmom. Potem, ko se je preselil v Medino se je soočil z monoteizmom oziroma s krčansko in judovsko skupnostjo. Takoj se je lotil pisanja Medinske povelje, ki je danes zapostavljena v vseh razgovorih o ljudskih pravicah na Zahodu. Namreč, v Medinski povelji je poslanec Muhammed, a.s., dal pravico vsem prebivalcem Medine, da živijo po svojih zakonih. To je nekaj kar je lahko muslimanom v ponos. Priporočil je vsem tistim, ki to še niso, da pogledajo film »Pod Zastavo Muhammeda, a.s.«, ki zelo dobro opisuje dogodek Bedra in na splošno življenje poslanca Muhammeda, a.s. V nadaljevanju je povedal, da islam pomeni imeti radi ljudje okrog sebe ne glede na njihovo versko prepričanje. Islam je tudi razumeti naslednji stavek iz Kur'ana:

 

»Kdo naredi dobro delo bo deseterno nagrajen, in kdo naredi kakšno slabo delo bo samo po zaslugi kaznovan, in se mu ne bo naredilakrivica.« (Kur'an) Bedr3.JPG

 

Ramazan je priložnost, da to razumemo in je svoj nagovor končal mufti Nedžad Grabus ter pozval vernike in

vernice, da si vsi skupaj prizadevamo, da bomo vsaj podobni ashabom (prijateljem Božjega Poslanca) in resulullahu Muhammedu, a.s.

 

V soboto je bil dan Bedra obeležen tudi v mesdžidu v Grablovičevi ulici. Program so izvedli učenci mektebskega verouka in nekateri starejši člani Skupnosti. Prisotne je nagovoril imam Sifet Suljić, ki je tudi govoril o Bedru in njegovi pomembnosti za muslimane.

 

Dan Bedra je obeležen tudi v ostalih džematih v Sloveniji.