pr7.jpg

TRADICIONALNO PRED RAMAZANSKO SREČANJE

TRADICIONALNO PRED RAMAZANSKO SREČANJE MUFTIJA Z IMAMI IN PREDSEDNKI IZVRŠILNIH ODBORV MEDŽLISOV

 

 

Ljubljana, 06. september 2007, (MINAS) – V četrtek, 06. septembra oziroma 24. ša'bana 1428 P.H. je bilo organizirano tradicionalno pred ramazansko srečanje muftija Nedžada Grabusa z imami in predsedniki izvršilnih odborov medžlisov na področju Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. Srečanje je bilo organizirano v novo kupljenem objektu Islamske skupnosti oziroma v Restavraciji Saraj v Ljubljani.

 

 

V svojem uvodnem govoru je mufti Nedžad Grabus predstavil program in plan aktivnosti v mesecu ramazanu, ki se začne v četrtek, 13. septembra 2007. Izpostavil je aktivnosti muftija in njegovega urada, aktivnosti tajnika, aktivnosti imamov, članov Mešihata, predsednikov izvršilnih odborov medžlisov, članov Zbora in ostalih aktivistov v Islamski skupnosti, potem delo z ženskim delom Skupnost itd. Posebej je izpostavil aktivnosti v džematu Ljubljana.

 

Seznanil je prisotne, da bodo naslednji imami angažirani v času meseca ramazana na področju Islamske skupnosti v Sloveniji in sicer:pr2.jpg

 

 

Špendi Fidani (študent FIN-a) – Ljubljana

Nevres Mustafić (študent FIN-a) – Koper

Jusuf Kadrić (študent na Al-Azharu) – Tržič

Samir Hatkić (študnet FIN-a) – Trbovlje

Muamer Kamerić (študent FIN-a) – Krško

Amir Bosnić (študent FIN-a) – Sežana

Sanel Husić (študent IPF-a v Bihaću) – Kamnik

Zinaid Mahmutagić (študent FIN-a) – Maribor

Edin Osmančević (dijak medrese v Cazinu) – Jesenice

Merzuk Mešić (študent v Damasku) – Ajdovščina.

 

Mualimi Ela Porić in Senada Karišik bosta obiskali vse džemate na področju Islamske skupnosti v Sloveniji in imele predavanja za ženski del džemata.

 

V nadaljevanju je mufti Grabus poudaril prioritete s katerimi naj bi se ukvarjali imami v času meseca ramazana in sicer v prvi polovici ramazana je potrebno posvetiti vso pozornost mektebu oziroma verouku in drugo polovico meseca ramazana je potrebno posvetiti zekatu kot četrti praktični islamski dolžnosti in sadekatu-l-fitru. Priporočil je tudi, da se pozornost posveti ekonomsko, izobraževalnem in duhovnem napredku džematov v Sloveniji

 

pr6.jpg

Letos je Urad muftija določil višino nisaba za leto 1428/29 P.H. oziroma leto 2007/08, ki znaša 1.437,00 evrov o čem je mufti Nedžad Grabus v nadaljevanju srečanja govoril in razložil na kateri način je bil ta znesek določen.

Svoj nagovor je končal s predstavitvijo Poročne matične knjige šeriatskih porok, ki jih je Islamska skupnost pripravila za vse medžlise v Sloveniji. »Od danes naprej bodo vse šeriatske poroke sklenjene v Islamski skupnosti zapisane v Poročne knjige in to je začetek zgodovine za tovrstna vprašanja« je na koncu poudaril mufti Grabus.

 

Sledil je zanimiv pogovor z imami in predsedniki izvršilnih odborov, ki so predlagali, spraševali, sugerirali itd.

 

Na sestanku je bil prisoten tudi član Mešihata g. Fahrudin Fazlić, ki je imamom in predsednikom izvršilnih odborov predstavil shemo finančnega poslovanja Islamske skupnosti v Sloveniji kot tudi možnost uvedbe delne finančne centralizacije od naslednjega leta.

 

pr4.jpg

Ob koncu srečanja je tajnik Nevzet Porić razdelil imamom in predsednikom izvršilnih odborov materiale, ki so nujno potrebni v mesecu ramazanu skupaj z razporedom muftijevih in tajnikovih obiskov džematov, ker bosta ločeno obiskala vse džemate v Sloveniji.

 

Tradicionalno pred ramazansko srečanje se je končalo v zelo lepem in prijetnem vzdušju s čestitkami ob začetku najlepšega meseca v letu – meseca ramazana.