CENTRALNA SVEČANOST OB LEJLETU-L-BERATU

V ponedeljek 27.avgusta 2007 oziroma 14. ša'bana 1428 P.H. je bila ob eni od štirih izbranih in značajnih noči za muslimane (Lejletu-l-berat) organizirana centralna svečanost Islamske skupnosti v RS in sicer v škofjeloškem mesdžidu z začetkom po akšamski molitvi.

 

Čeprav so prostori Islamske skupnosti v Škofji Loki dokaj veliki so bili te noči preteseni za obiskovalce, ki so se udeležili svečanosti.

Namreč, skoraj iz vseh džematov Slovenije so prišli verniki, da se v okrilju  blagoslovljene noči Lejletu-l-Berata predajo bogoslužju. Svečanosti so prisostvovali skoraj vsi imami iz Slovenije, večje število članov Zbora Islamske skupnosti, člani Mešihata, predsedniki izvršilnih odborov medžlisov ter številni drugi gostje.

 

Po akšamski molitvi, je uvodno besedo dal škofjeloški imam Ifet ef.Suljić, ki je pozdravil prisotne, izrazil svoje zadovoljstvo zaradi odziva povabilu ter zaželel dobrodošlico in ugoden večer vsem prisotnim.

 

Svečanost je pričel Samir ef.Jusić, imam iz Kočevja z recitiranjem Kur'ana. Sledil je program sestavljen iz mevluda, salavatov, ilahij, recitiranj…Melodični glasovi izvajalcev programa so se raztezali v soparni avgustovski noči in polnili duše vernikov. Številni prisotni niso mogli skriti solze, ki so izražale zadovoljstvo, obenem pa tudi stanje duha in verovanja v tem momentu.

Program so izvedli imami, katerim so se pridružili otroci, ki obiskujejo mektebski pouk v Škofji Loki, ter drugi. Na koncu je prisotne nagovoril Sead ef. Karišik, imam iz Jesenic kot odposlanec muftija Nedžada Grabusa, ki je bil skupaj s tajnikom Nevzetom Porićem na službenem potovanju.

 

Sead ef.Karišik je v svojem govoru izpostavil pomen noči Berat. Povedal je, da sta Allahova milost in oprost zagarantirana vsem tistim, ki so se v tej noči v imenu Boga zbrali na takšnih in podobnih svečanostih in celo tistim, ki so se v njih slučajno zatekli. Podpirajoč svoj govor z številnimi ajeti iz Kur'ana ter hadisom Božjega poslanca Muhammeda, naj je mir z njim, je Sead ef. Karišik zares pustil zelo lep vtis na prisotne.

 

Ob koncu programa je bil recitiran Kur'an in dova, v kateri so vsi skupaj zaprosili Vzvišenega Allaha dž.š. da bodo takšni, kakršni morajo biti pravi muslimani, se pravi verni, pravični, milostni, krepostni, učeni in delovni.

 

Po končanem programu je sledilo druženje ob čudoviti hrani in pijači v prostoru za druženje.