cimg2321.jpg

SREČANJE REISU-L-ULEME Z ŽUPANOM JANKOVIĆEM

 

Sarajevo, 21. September 2007, (MINAS) – V petek, 21. septembra 2007 oziroma 09. ramazana 1428 P.H. je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić v svojem kabinetu sprejel ljubljanskega župana g. Zorana Jankovića, podžupana g. Janija Möderndorferja in vodjo projekta izgradnje džamije pri MOL-u g. Romana Jakiča.

 

V začetku srečanja se je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić zahvalil županu Zoranu Jankoviću za obisk in mu izrazil iskreno dobrodošlico v Sarajevo.

cimg2323.jpg

 

Župan Janković je seznanil Reisu-l-ulemo s projektom izgradnje džamije v Ljubljani. Povedal je bo Mestna občina Ljubljana kmalu ponudila Islamski skupnosti v Sloveniji zemljišče za izgradnjo džamije ter, da pričakuje, da se bo džamija začela graditi prihodnje leto. Pričakuje, da bo Mestni svet MOL-a do konca leta sprejel prostorski načrt tega dela mesta in potem bo potrebno organizirati natečaj in izbrati pravega arhitekta oziroma idejno rešitev Islamskega verskega in kulturnega centra v Ljubljani.

 

V nadaljevanju srečanja je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić povedal da bo leto 2008 pomembno leto za medkulturni dialog v Evropi ter, da je džamija prilika, da Slovenija v času svojega predsedovanja Evropski uniji v praksi pokaže kaj je dialog, razumevanje in toleranca. Poudaril je da bi Islamska skupnost v Sloveniji na čelu z muftijem Nedžadom Grabusom kot inteligentnim, izobraženim in uglednim muftijem lahko veliko pomagala Sloveniji prav v času njenega predsedovanja Evropski uniji oziroma v času promocije medkulturnega dialoga v Evropi. Institucionalni islam, ki ga prakticira tudi Islamska skupnost v Sloveniji bi lahko bil model v Evropi pri reševanju vprašanju islama in muslimanov.

 

cimg2328.jpgŽupan Janković se je strinjal z Reisu-l-ulemo in dodal, da bi po 40 letih Slovenija morala končno pokazati svojo odprtost in pripravljenost, da se vprašanje džamije končno reši. Pozitivno je presenečen, da se niso opazila, po spremembi lokacije za izgradnjo džamije, ki se zadaj nahaja v središči mesta, nikakršna nasprotovanja oziroma ne obstaja opozicija meščanov in meščank Ljubljane kot je to bilo vidno v preteklih letih pri reševanju tega vprašanja.

 

Srečanju so tudi prisostvovali tudi šef kabineta reisu-l-uleme g. Muharem Hasanbegović, tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji g. Nevzet Porić in predsednik Medžlisa Islamske skupnosti Ljubljana g. Midhat Alagicimg2324.jpgć.

Ob močni Županovi obljubi, da bo Islamska skupnost v Sloveniji lahko začela z izgradnjo džamije v Ljubljaniv letu 2008 in pozivu Reisu-l-ulemi, da obišče Ljubljano je bilo srečanje končano v lepem in prijetnem vzdušju.