omi3.jpg

MLADINSKI IFTAR V LJUBLJANI

 

Ljubljana, 22. september 2007, (MINAS) – V soboto, 22. septembra 2007 oziroma 10. ramazana 1428 P.H. je mladina Medžlisa Islamske skupnosti Ljubljana drugič organizirala iftar (večerja ob koncu posta) katerega so se udeležili mladi iz vseh džematov v Sloveniji. Iftar je bil organiziran v dvorani »Urška« na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

 

Na iftaru so bili prisotni tudi mufti Nedžad Grabus, njegov namestnik Ibrahim ef. Malanović, veleposlanik BiH v Sloveniji Nj. Eksc. Izmir Talić in tajnik Islamske skupnosti g. Nevzet Porić.

omi4.jpg

Po bogati večerji, ki je bila organizirana s pomočjo donatorjev oziroma članov Skupnosti je najprej moški pevski zbor Medžlisa Islamske skupnosti Ljubljana poskrbel za prijetno počutje z interpretacijo najbolj znane ilahije (pobožna pesem) v mesecu ramazanu »Hej mubarek ramazan«.

 

Besedo je potem prevzel mufti Nedžad Grabus, ki je nagovoril mlade. V začetku svojega nagovora je omenil nekoliko pomembnih projektov za Islamsko skupnost, ki so bili realizirani med prvim in drugim iftarom oziroma v preteklem letu. Tako je najprej omenil Sporazum, ki je bil podpisan med Vlado RS in Islamsko skupnostjo o njenem pravnem položaju, potem zamenjava križev na vojaškem pokopališču v Logu pod Mangartom za kar je dobil gromoglasen aplavz in drugo.

 

omi6.jpgV nadaljevanju je citiral kur'anski stavek iz sure (poglavja) El-Bekara: »Gospodar naš, pošlji jim odposlanca, enega od njih, ki jim bo Tvoje ajete (znake) govoril in Knjigi in modrosti jih učil in, ki jih bo očistil, ker Ti si zares, Silen in moder!«

 

To je bila pravzaprav molitev poslanca Ibrahima (Abrahama), naj je mir z njim.V svojem nagovoru mladim je mufti Grabus uporabil Ibrahimovo (Abrahamovo) molitev kot moto oziroma nasvet mladim na kakšen način naj si organizirajo življenje. Najprej je izpostavil izobraževanje. Za njega je to najbolj pomembna stvar v življenju vsakega posameznika posebej pa muslimana in muslimanke. Kot drugo je za Muftija pomembno poznavanje kur'anskega pisma in stalna povezava s Kur'anom kot Božjo besedo. In kot tretjo pomembno stvar za mlade je izpostavil fizično in duhovno čistočo. Abdest (pranje nekaterih delov telesa pred molitvijo) kot način umivanja telesa in čiščenje duše od negativnih elementov je zelo pomemben za vsakogar. Razume, da je mladim težko biti vedno pod abdestom toda priporočil je, da poskusijo čim več zdržati v takšnem stanju, ker abdeset, ne samo da fizično čisti nekatere dele telesa, temveč osvobaja ljudsko telo negativnih energij, ki se vsakodnevno kopičijo v ljudskem telesu. Biti musliman ali muslimanka pomeni biti dober človek. Zato je svetoval mladim, da čim več prakticirajo vero in skušajo svoje življenje uskladiti z načeli in principi naše vzvišene vere dini-islama. Od islama ne smemo ustvarjati ideologijo je svetoval. Živimo v demokratični družbi in vsakdo lahko izbere svojo življenjsko pot. Zato se je dobro posvetiti tudi tistim, ki ne odhajajo v džamijo in ne prakticirajo vsakodnevno svojo vero. Z njimi se je treba pogovarjati in v nobenem primeru se jih ne sme zapostavljati.

omi5.jpg

Ob koncu je pohvalil organizatorje drugega mladinskega iftara v Ljubljani. Posebej je pohvalil delo gospodične Edite Beganović, ki se je največ trudila pri realizaciji tega projekta. Svoj nagovor je končal z besedami: »Bodite zrnje, ki bo plod dalo in ne žito, ki se meče v mlin in ne daje ploda«.

 

Sledil je teravih-namaz (večerna ramazanska molitev), ki ga je vodil ramazanski imam Špendi ef. Fidani, ki je v Ljubljano prišel iz Sarajeva kot pomoč Islamski skupnosti v Sloveniji v času meseca ramazana. Po molitvi pa je sledilo prijetno druženje mladine pozno v noč.

 

 

 

 

 

 

 omi1.jpgomi2.jpg