NOČ KUR’ANA V LJUBLJANI

noc_kurana4.jpgLjubljana, 17. april 2007 (MINAS) – V soboto, 14. aprila 2007 je Islamska skupnost v RS organizirala »Noč Kur'ana« na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. To je bila ena od najboljših manifestacij Islamske skupnosti v preteklem obdobju.

 

V programu so sodelovali:

Hafiz Aziz Alili, glavni imam Zagrebške džamije in profesor v Zagrebški medresi »Dr. Ahmed Smajlović«

Hafiz Mensur Malkić, glavni imam Gazi Husrev-begove džamije v Sarajevu in profesor v GH medresi

Hafiz Senad Podojak, predsednik Islamske skupnosti Bošnjakov v Avstriji

Imam Etem Haliti, imam v Sionu (Švica)

V programu so sodelovali tudi: Hamza ef. Lavić, Resul ef. Alić in Omer ef. Zulić.

Prisotne je nagovoril zagrebški mufti Ševko Omerbašić, ki je poudaril pomembnost noc_kurana1.jpgdruženja s Kur'anom in znanja o njemu. Spomnil je na dve obveze, ki so zelo pomembne za vsako vernico in vsakega vernika: poznavanje arabskega pisma z namenom branja Kur'ana. To je eno od najbolj pomembnih vprašanj za muslimane skozi zgodovino. Spomnil je na podatek da pri južno slovenskih narodih vsaka peta oseba zna brati Kur'an. To je zaskrbljujoč podatek. In, Kur'an ni izvor terorizma. Potrebno je uporabiti vsa možna racionalna sredstva, da vsi skupaj dokažemo, da je Kur'an knjiga ljubezni, razumevanja in spoštovanja. V nobenem primeru ne smemo dovoliti, da drugi smatrajo in doživljajo Kur'an kot izvor terorizma. Na koncu je zaželel veliko uspeha v realizaciji pomembnih nalog, ki stojijo pred Islamsko skupnostjo v Sloveniji. Obljubil je vsakršno pomoč Mešihata Islamske skupnosti na Hrvaškem.

 

Imam Etem Haliti iz Siona (Švica) je nagovoril prisotne v albanskem jeziku, ker so v Islamsko skupnost v RS vključeni tudi tisti čigav prvi jezik je albanski. Imam Haliti je govoril o Kur'anu in njegovih vrednotah.

 

noc_kurana2.jpgNa koncu je prisotne nagovoril ljubljanski mufti mag. Nedžad Grabus: »Srečen sem, ker vas lahko pozdravim in zaželim iskreno dobrodošlico v Ljubljano. To je za nas velik uspeh in trenutek poln radosti v katerem si želimo skupaj z vami sodelovati v ibadetu in poslušati branje Kur'ana. Prvič v Ljubljani smo danes organizirali gostovanje najboljših interpretatorjev Kur'ana iz Jugovzhodne Evrope. Z njimi se osebno poznam več kot dvajset let in vem, da so, ne smo dobri interpretatorji Kur'ana, temveč so tudi odlični ljudje.

 

Mi muslimani v Sloveniji smo v procesu izgradnje Skupnosti ampak si trdno želimo zgraditi džamijo v Ljubljani, Včeraj mi je ljubljanski župan g. Zoran Janković povedal, da bo zemljišče za džamijo pripravljeno za prodajo Islamski skupnosti v mesecu maju. Če bo zemljišče pripravljeno za prodajo v mesecu maju, moramo biti pripravljeni, da ga odkupimo. Če ne bo maja bo sigurno kmalu. Zato pričakujem od vas, da vsi skupaj damo svoj maksimum za izgradnjo džamije v Ljubljani.

 

Nocoj govorimo o Kur'anu in poslušamo melodično recitiranje Kur'ana. Na žalost, o Kur'anu v Evropi obstajajonoc_kurana3.jpg številni stereotipi. Danes smo v enem od dnevnih časopisov lahko prebrali intervju z gospo, ki je zapustila islam. Tekst je poln stereotipov o islamu in posebej o Kur'anu. Kur'an je Knjiga, ki jo znajo milijoni ljudi na pamet. To je knjiga, ki se največ bere in uči na svetu. Mi še vedno nimamo adekvatnega prevoda Kur'ana v slovenskem jeziku. Naše je obveza, da delamo na tem in afirmiramo večne kur'anske vrednote, ki so vplivale na razvoj ljudske civilizacije in kulture.

 

Kur'an je v začetku 7. stoletja ponudil izziv, da ljudje poskusijo napisati nekaj podobnega. Seveda, še vedno to nihče ni uspel.

 

V prvih stavkih drugega poglavja (El-Bekare) Vzvišeni Bog pravi:

 

 

Elif lami mim

To je Knjiga, o kateri ni nobenega dvoma; vodilo je bogaboječim,

vsem verujočim v nevidno, ki redno molijo in dajejo od tistega, s čimer jih oskrbujemo,

in onim, ki verujejo v to, kar ti je bilo razodeto, in v tisto, razodeto pred teboj, in ki trdno verujejo v oni svet.

Gospodar jim bo pokazal pravo pot in dosegli bodo, kar želijo.«

 

Po ocenah organizatorjev se je svečanosti udeležilo okrog dva tisoč ljudi. Islamska skupnost obljublja, da bo s takšnimi manifestacijami nadaljevala tudi v prihodnosti.