Bajram s sosedi 2024: praznovanje sožitja na ploščadi MKC Ljubljana

Prvi dan ramazanskega bajrama, v sredo, 10. aprila 2024, se je na ploščadi Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana odvijalo že tretje zaporedno praznovanje Bajram s sosedi. To je dogodek, ki simbolizira medsebojno spoštovanje, razumevanje in sožitje. Letošnje praznovanje, ki je združilo najrazličnejše ljudi, je ponovno potrdilo, da je bajram čas radosti, druženja in deljenja.

Mufti mag. Nevzet Porić je v pozdravnem nagovoru izrazil dobrodošlico vsem prisotnim. Poudaril je pomen bajrama kot praznika veselja, deljenja in obnavljanja vezi, kar sledi po mesecu ramazanu, obdobju intenzivne molitve in razmišljanja. Mufti je izpostavil, da je praznovanje s sosedi priložnost za gradnjo mostov med različnimi ljudmi, in poudaril bogastvo raznolikosti ter moč enotnosti. Vsem se je zahvalil za podporo in razumevanje, še posebej Radioteleviziji Slovenija za uspešen prenos osrednje bajramske molitve, ki je prispeval k medsebojnemu razumevanju in kakovostnemu sobivanju. Mufti je poudaril, da so vrata Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana vedno odprta za vse ter prisotne povabil, da raziskujejo in delijo zgodbe, s ciljem gradnje skupnosti, ki temelji na spoštovanju, razumevanju in ljubezni. Zaključil je z željo, da bajram prinese mir, veselje in skupno praznovanje.

Dogodek je popestril nastop sevdah zbora Rose, ki je prisotne s svojim izvedbami tradicionalnih sevdalink popeljal skozi bogato paleto čustev. Rosam je uspelo pričarati edinstveno vzdušje, ki je odmevalo skozi celotno ploščad Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana. Njihova interpretacija sevdalink ni bila zgolj izvedba pesmi, bila je potovanje skozi zgodbe ljubezni, hrepenenja in lepote, ki so značilne za to glasbeno tradicijo. Njihov nastop je služil kot most med generacijami, ki povezuje tradicijo in sodobnost, in s tem še dodatno poudaril pomen medkulturnega dialoga in razumevanja. Prav ta sposobnost glasbe, da združuje in prenaša univerzalna čustva, je še enkrat dokazala svojo vrednost kot ključni element v gradnji skupnosti in sožitja.

V vrtu Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana je ob tej priložnosti odprta nova fotografska razstava angažirane fotografinje Katje Bidovec z naslovom Barve in obrazi Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana. Razstava, ki prikazuje življenje in utrip centra zadnjih treh let, odpira okno v vsakdanje trenutke in intimne vpoglede v skupnost, ki je tako unikatna kot vseobsegajoča.

Zaključek druženja je bil sladek v pravem pomenu besede, saj so članice Ženskega združenja Zemzem poskrbele za okušanje baklave, simbola sladkosti druženja in prijetnih trenutkov. Ta gesta je še enkrat poudarila sporočilo večera – naj nas povezujejo ljubezen, razumevanje in skupna radost.

Praznovanje bajrama s sosedi ni bila le priložnost za uživanje v kulturi, umetnosti in sladkih dobrotah, ampak tudi za gradnjo mostov med ljudmi, spoznavanje novih prijateljev in poglabljanje obstoječih vezi. Ta dan ostaja v srcih vseh udeležencev kot spomin na lepoto skupnosti in moč skupnega praznovanja ter je dokaz, da so spoštovanje, razumevanje in sožitje ključni za harmonično sobivanje v naši družbi.